КТ „Подкрепа“ и КНСБ внесоха 101 000 подписи в социалното министерство с искания за повишаване цената на нощния и извънреден труд. Подписите са събрани в рамките на проведената национална акция, организирана от синдикатите под надслов „Заедно да защитим труда си“.

Синдикатите настояват сумираното изчисляване на работното време да важи само за секторите с непрекъснат работен процес. В момента по тяхно мнение бизнесът злоупотребява с режима и лишава  работниците от полагащи се почивки.

От профсъюзите искат и заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата , а не към минималната както предлага правителството и да бъде минимум 1 лев на час.

Част от предложенията по отношение на сумираното изчисляване на работното време са намерили отражение в предложените промени на Кодекса на труда, като намаляване на времето от 6 на 4 месеца, по отношение на нощния труд също беше направена стъпка напред, припомни след срещата със синдикалните лидери социалният министър Деница Сачева.

Лидерите на КТ „Подкрепа“ и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров поискаха и ограничаване на нощния труд. Според Манолов е добре, че има стъпка напред по отношение на заплащането за нощен труд, но исканията на синдиката са добавката да е в процент от основната, а не от минималната заплата. Той припомни, че нощен труд полагат около 400 000 души.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук