Законът за националната сигурност, предизвикал бурни протести, е на път да бъде приет

Постоянната комисия на Всекитайския народен конгрес, най-висшият законодателен орган в Китай, вероятно ще гласува в понеделник и ще приеме законопроект за националната сигурност на Хонконг, пише „Global Times“.

Депутатите приеха на 28 май „Решението за създаване и подобряване на правната система и механизмите за прилагане, за да се гарантира националната сигурност в специалния административен район Хонконг“. Резолюцията делегира на Постоянния комитет на народното събрание разработването на законопроект за национална сигурност, специално за Хонконг.

Очаквано – консенсус в парламента

Според изданието, което се позовава на представителя на Хонконг, дискусиите между депутатите са завършили с консенсус по законопроекта. Според друг законодател от Хонконг, повечето членове на Постоянния комитет са за прекратяване на обсъждането на документа възможно най-скоро.

Общо депутатите, включително повече от 10 представители от Хонконг, проведоха шест кръга обсъждания по законопроекта. Съобщава се, че един или двама хонконгски депутати присъстват във всяка група, за да се гарантира, че общественото мнение в Хонконг е взето предвид.

Това уверение обаче не съответства на картината от улиците на автономния град, които непрекъснато стават сцена на бурни протести.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!