гоце делчев, визита
снимка: bntnews.bg

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония ще предприеме всички необходими мерки за това честването на годишнината от рождението на Гоце Делчев да премине без инциденти. В това увери министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски след среща със служебния ни вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен Тончев са в Скопие за разговори с македонските власти. Целта на срещата е да се обезпечи сигурността и спокойствието по време на честването на годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари.

„Крайната ни цел е да осигурим безопасност на всички граждани и лица, които се намират на територията на Република Северна Македония и които идват отвън. За честването на Гоце Делчев искаме да отправим ясна препоръка, че няма да се позволи никакъв инцидент. Македонската полиция взима всички необходими мерки и абсолютно няма да позволим да се случи инцидент, така че ще обезпечим едно честване, каквото

подхожда на нашия велик Гоце Делчев,

каза Спасовски.

Демерджиев потвърди доброто сътрудничество между двете държави. Той увери, че ще вземе всички мерки, хората, които ще дойдат от София, да не предизвикват провокации.

„Постигнахме съгласие, че сме длъжни да обезпечим събитието, така че да не позволим на някои хора да палят огън там, където няма“, посочи Демерджиев.

Демерджиев е получил уверението на властите в РСМ, че случаят с побоя над Христиан Пендиков ще бъде разследван обективно и безпристрастно. Вътрешният министър е предал на колегата си Спасовски

документи, касаещи заплахи,

получени от Пендиков докато се лекува в болницата в София. Демерджиев е получил уверение, че заплахите ще бъдат разследвани.

„Целта е не само по този случай да се вземат мерки, а да не се позволяват такива инциденти в бъдеще.
Такива инциденти разстройват отношенията между двете държави.

Бъдещето на двете държави е свързано с Европа. България е член на ЕС, Република Северна Македония уверено върви по този път. Важно е да се знае, че езикът на омразата не е пътят към Европа“, посочи Демерджиев.

Оливер Спасовски изтъкна, че

органите на реда в Северна Македония

подхождат по еднакъв начин към всички случаи и се стремят виновниците да бъдат изведени пред лицето на закона. По конкретния казус разследването продължава – един от обвинените в побоя е с мярка арест, а друго лице се издирва.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Абе Делчев нали беше роден в Кукуш? – какво търсим в Скопие? Там нали е Сърбия! До 1990-та за всяка кога с YU от зад а от Скопие, Куманово, Струмица, Щип казвахме че са сърбски! – Я проверете така ли беше. Поне те над 50 години възраст трябва да знаят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук