Правителството на Северна Македония призова трети страни да не се изказват по отношенията и спора с България. Поводът е изказването на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш преди ден относно македонския език и твърдението, че той е бил част от българския.

Разочарование от Португалия

Изказването е с изцяло в противоречие с португалското предложение, твърдят от правителството на РС Македония.

От там подчертават, че подобни изказвания не помагат по никакъв начин на процеса на изграждане на доверие и взаимно разбирателство.

„Контекстът и моментът са изключително чувствителни и затова призоваваме представителите на държавите, които са включени в процеса и които не познават изцяло и добре обстоятелствата в Северна Македония и в България, да се въздържат от каквито и да било квалификации и обяснения за процесите, свързани с нашия национален въпрос”, подчертават в позицията.

В правителствената позиция се подчертава, е македонският език е една от ключовите особености на идентичността на македонския народ, той е международно признат и кодифициран език със своите уникални специфики, потвърдени с Договора от Преспа и записан в личната карта на Северна Македония в ООН.

„Македонският език е израз на неприкосновеното право на македонския народ на самоопределение и достойнство”, подчертават още от правителството.

На 28 юни вечерта държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш призова да се уважава българската позиция за РСМ и да не се внасят разногласия в ЕС.

“Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция – спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат“, каза държавният секретар и призова да не се внасят разногласия и проблеми между две страни.

Множество остри реакции в Северна Македония

Вчера премиерът Зоран Заев дори обеща Министерството на външните работи „да провери автентичността на изявлението на Ана Паула Закариаш“. „Ще проверим още днес чрез експертните служби на Министерството на външните работи. Проверката ще бъде за автентичността на това, което беше казано и Министерството на външните работи съответно ще реагира“, каза Заев.

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в сряда в Загреб разкритикува остро изявленията на португалското председателство на ЕС във връзка с „македонския език“.

Той посочи още, че Скопие няма да се възпротиви Албания да продължи сама по европейския път, предава македонската редакция на Deutsche Welle. „Изявленията на португалските представители преди края на лисабонското председателство на ЕС са дълбоко погрешни“, подчерта още Пендаровски на съвместна пресконференция с хърватския си колега Зоран Миланович в Загреб. „Искрено съжалявам за дълбоко заблуждаващите изявления, които подкопаха всички усилия за отличното и балансирано предложение, направено по-рано от португалския външен министър Да Силва“, заяви президентът на югозападната ни съседка.

„От политиците, които се занимават с политика, по-лоши са само политиците, които се опитват да интерпретират историческите епохи“, каза той. Реакциите бяха предизвикани от изявлението на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш за езика на Скопие. Тя го нарече „северномакедонски“ и отбеляза, че „някога е бил част от българския език“.

„Добрата новина е, че португалското председателство приключи, надявам се словенското председателство да продължи по същия път с пълно зачитане на жизнените национални и държавни интереси на двете страни, в противен случай не може да се постигне споразумение“, каза Пендаровски.

Държавният глава смята, че Северна Македония няма морално право да изисква Албания да не се отделя в процеса на разширяване на ЕС, ако българската блокада продължи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!