Асен Василев АПИ

Над 8 млрд. лева са раздадени на фирми без обществени поръчки. Разкритието беше направено от служебния министър на финансите Асен Василев на брифинг след заседанието на Министерския съвет. Това са всички пенсии за 9 месеца – раздадени на наши фирми без обществени поръчки.

„Ин хаус поръчките са предвидени, ако има общинско или държавно предприятие, то да свърши работата. Както са замислени, такова предприятие не би следвало да може да използва подизпълнители. За съжаление, както виждаме, това е един начин да се избяга от обществените поръчки и да се дадат проекти на подизпълнители“, посочи Василев.

Детската болница е 100 млн. лв. и за нея не са давани аванси. Няма пари от 2008 г. да се актуализират пенсиите, но имаме да се раздават на фирми без обществени поръчки. Първо предприемаме промяна в нормативната уредба, така че тази практика да спре“, допълни той.

Василев уточни, че второто нещо е, където има пари, раздадени без обществени поръчки, да бъдат върнати и похарчени презобществени поръчки. „Третото много важно действие е, че тези действия се предприемат, така че да не спре работата по вечезапочнали проекти“, подчерта той.

По думите му парите трябва да се харчат ефективно и законосъобразно.

Служебният министър на икономиката Кирил Петков коментира, че е много интересно как в МРРБ и икономиката се наблюдава една и съща структура. „За язовирите говорих достатъчно, но днес ще обърна внимание на изграждането на правителствения комплекс. 182 млн. лв. се дават без обществена поръчка на фирма за пълен инженеринг. Първият въпрос е защо им трябва 90 000 кв. м. сграда и защо тя трябва да се сложи точно в София Тех парк. Най-важният въпрос е защо нашите пари могат да се дадат без обществена поръчка.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук