Миню Стайков
На снимката: Миню Стайков /в средата/

Апелативният специализиран наказателен съд измени мярка за неотклонение на бизнесмена Миню Стайков от „домашен арест“ в „парична гаранция“ в размер на 200 000 лв., съобщиха от пресцентъра на съда.

Определението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. То е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав – съдия Галя Георгиева.

Стайков е подсъдим за данъчни престъпления, производство на цигари без бандерол, пране на пари, както и злоупотреба с еврофондове. Той беше задържан на 5 септември 2018 г., като след 8 месеца трябваше да бъде освободен от ареста, защото изтече максималният срок за задържане в досъдебното производство.

Тогава обаче прокуратурата го обвини и за злоупотреба с еврофондове, заради което спецсъдилищата отново го оставиха в ареста. Второто дело вече е и в съдебна фаза, а едва в началото на февруари т.г. Апелативният спецсъд освободи Стайков под домашен арест.

В началото на юни стана известно, че бизнесменът е осъдил България в Европейския съд по правата на човека, като съдът постанови, че той е бил обект на прекомерно дълго задържане.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!