НАТО

От утре Република Северна Македония, столицата Скопие, министерството на отбраната и армията ще бъдат домакини на най-голямата конференция за комуникатори на НАТО, съобщи  за БТА агенция МИА.

Тази конференция, както съобщи министърът на отбраната Славянка Петровска, ще събере на едно място над 300 участници от страни-членки и партньори на НАТО, които ще разговарят по теми, свързани със стратегическите комуникации, връзките с обществеността, информационните и психологически операции.

„Ще бъдат открити интелектуални, политически и стратегически дебати, от които трябва да произтекат идеи и практически решения на отворените въпроси в областта на стратегическите комуникации като инструмент на лидерите в подкрепа на усилията на Алианса за отбрана и за справяне с всички предизвикателства за сигурността в страните-членки на НАТО“, каза Петровска в изявление след брифинг в министерството на отбраната.

През следващите дни участниците ще обсъдят информационните дейности във времето на руската инвазия в Украйна, сътрудничеството с партньорите в тази област, новата стратегическа концепция на Алианса и цифровите комуникации. На различни места в Скопие ще се обсъждат различни теми, ще се предлагат решения и ще се кръстосват мнения.

На тази конференция, както добави министърът, ще се водят важни разговори, които ще диктуват нашето бъдеще и бъдещето на Алианса и на които ще бъде демонстрирана воля за укрепване на взаимния диалог на най-високо равнище, ще бъде потвърдено намерението за укрепване на взаимното доверие за реализацията на общите цели за стабилно, проспериращо, сигурно евроатлантическо пространство.

„Ние като НАТО сме обединени не само в търсенето на истината, но и в системното и последователно справяне с дезинформациите, които се опитват да подкопаят системата и да всяват страх у гражданите. В тази борба комуникаторите на НАТО имат основна роля за предаване на посланието на НАТО и справяне с фалшивите новини“, подчерта Петровска.

Директорът по комуникациите в Съюзното командване за операциите в НАТО Джей Янсен добави, че става дума за конференция, в която ще има представители от 30 съюзнически държави-членки, които са тук, за да демонстрират единството и сплотеността на държавите-членки на НАТО в Република Северна Македония.

„Ние в НАТО знаем и искаме да общуваме чрез споделяне на послания. Нашите послания наистина са важни. Едно от нещата, върху които искаме да се съсредоточим, е войната в Украйна, война, в която имаме агресор, в която едно от използваните оръжия е дезинформацията. В рамките на нашите комуникации отбелязваме, че комуникацията се използва като оръжие не само в Украйна, но и в нашите страни-членки с използване на неверни информации и дезинформации, които се споделят на наша територия“, каза Янсен.

Затова, подчерта той, „смятаме, че трябва да покажем нашето единство и да кажем какво е важно за нас като НАТО“.

„По отношение на нашите послания и посланията, които отправя НАТО, е важно да кажем, че ние сме тук като международна организация, която спазва нашия основополагащ документ – Вашингтонския договор, в който пише, че сме отбранителен съюз, който спазва международното право и ред. Затова с присъствието си тук ние просто показваме, че заедно сме по-силни и че заедно можем да се справим с всичко“, каза Янсен.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук