наводнения, Карловско
Снимка: БТА

Тежка техника, доброволци, служители на Агенция „Пътна инфраструктура“, на тол управлението, пожарната и военнослужещи продължават да разчистват пострадалите от наводнението села в Карловско, съобщава БТА.

„Осигурени са питейна вода и храна за всички нуждаещи се, електричеството се възстановява поетапно в населените места“, информира кметът на община Карлово Емил Кабаиванов след заседание на Кризисния щаб в село Каравелово.

„За днес разполагаме с 10 самосвала, 6 верижни багера в Каравелово и Богдан, а в село Слатина ще има 4 самосвала и 4 багера, коментира Кабаиванов. Над 10 частни фирми са се включили с техника. Ще имаме нужда от техника и хора поне през следващите два месеца, пораженията са големи и трябва двор по двор и улица по улица да се чистят“, допълни той.

Допълнително 13 самосвала, 40 служители на тол управлението и 20 работници от „Автомагистрали“ се включват в акцията по почистването на селата Богдан, Каравелово и Слатина, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Захари Христов.

Военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада и от Авиобазите в Граф Игнатиево и Крумово са разпределени в Каравелово и Слатина по 20 души и 40 в Богдан.

„В момента най-важното е да коригираме коритото на реката, защото няма такова“, коментира кметът на най-засегнатото село Богдан – Христо Иванов. По думите му няма бедстващи хора. Има нужда от вода, хляб и консерви.

„Вчера успяхме от много къщи да изведем тинята на пътя и хората са по-спокойни, каза Славка Червенкова“, кмет на село Каравелово. Предстои да се започне изпомпване с пожарната на водите от мазетата.

Държавата ще осигури временни жилища на пострадалите от наводненията в Карловско

„Държавата ще осигури временни жилища на тези, които са изгубили своите имоти след наводненията в карловските села, надявам се впоследствие да има и по-сериозна реакция“, заяви в ефира на Нова телевизия служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„На първо време се търсят контейнери, за да може да се настанят временно хората, след това да се търси и друго решение, надявам се, че държавата ще влезе наистина в час“, отбеляза Димитър Стоянов. Контейнерите са климатизирани и отоплени, уточни той.

Министърът съобщи още, че междуведомствена комисия ще направи оценка на щетите и след това ще подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите.

„Там, където сме получили сигнали, сме реагирали незабавно. Още на втори септември беше задействан модулът за преодоляване на наводнения от 61-ва Стрямска бригада. И той отиде веднага в Богдан и Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали”, заяви министърът на отбраната.

Той обясни, че операцията минава през три етапа – спасяване и евакуация на населението, втори – осигуряване на вода, храна и лекарства, третият – преодоляване на щетите. Още първия ден са изпратени над 100 човека и 18 машини между Богдан и Каравелово.

„За съжаление се получи така, че част и от нашите хора бяха отцепени в района“, каза Димитър Стоянов.

Армията е на място, изкарали сме цялата възможна техника, от горските стопанства също е изкарана техника, посочи още министърът, но припомни, че военните помагат и в охраняването на границата и над 500 човека са там.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук