По-младо ли е вашето тяло, отколкото показва годината ви на раждане? Или е обратното? Това кога остарявате отчасти се дължи на генетиката. Обаче диетата, начинът на живот и физическата активност също оказват влияние върху процеса на стареене. Тази разлика може да бъде от няколко години, в зависимост от усилията, които полагате.

Изследователи от Университета Дюк, Северна Каролина, САЩ, разглеждат един аспект при хората на средна възраст, който досега е бил свързван единствено с възрастните: скоростта на ходене. Тя служи като индикатор за физическото (и психическото) състояние на тялото.

Хората, които вървят по-бавно, са биологично по-стари с 5 години

При хората, които вървят бавно, се забелязват много показатели на ускорено стареене“, заяви един от учените – Лине Размусен. „Те остаряват по-бързо, мозъчният им обем е по-малък и дори на външен вид изглеждат по-стари.“

Темпото на ходене като метод за оценка на биологичната възраст и здравето на мозъка на човек? Размусен и нейният екип са помолили около 1000 души, които са родени между 1972 и 73 г. и чието здраве е редовно проверявано до 45-годишна възраст, да се качат на бягащата пътека, за да измерят скоростта им на ходене. Първо, те трябва да ходят с нормално темпо на пътеката; след това те трябва да решат логическа задача; Накрая, те трябва да вървят максимално бързо, без да бягат.

За може изследването да бъде възможно най-точно, изследователите са взели предвид физическото и психическото здраве на участниците.

Резултатът: Участниците с най-бавна походка са се състарили със средно пет години повече през последните 20 години, сравнени с най-бързо ходещите. „Тези хора като цяло са по-слаби физически: те са по-слаби в ръцете, не могат да балансират на единия крак дълго време и изпитват трудности при бързото ставане от стол.“, се казва в обобщение в изследването на Дюк.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!