Димитър Гърдев
На снимката: Димитър Гърдев (Източник: БГНЕС)

Слави за пореден път прави опит да направи министър от човек, който няма никакво отношение към политиката, още по-малко към външните работи. Но още по-неприятен е фактът, че в биографията си той се опитва да ни измами, че е работил в различни комисии на ЕП.

Фаворитът на „Има такъв народ“ за външен министър Димитър Гърдев е споделил невярна информация в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, съобщи EURACTIV.

В официалното си CV на сайта на ИТН Гърдев твърди, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“. AFET е Комисията по външни работи на ЕП, а SEDE е подкомисията на Европейския парламент по сигурност и отбрана. Работата на Гърдев в Европарламента е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на Европейския парламент, твърдят службите на ЕП.

„Администрацията на Европейския парламент няма данни за г-н Димитър Гърдев като служител в секретариата“, са посочили те.

Помолен от EURACTIV да коментира дали е излъгал за дейността си в Европарламента, Гърдев каза, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса й в София, и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от ЕП и че е получил добра оценка.

Йончева също е потвърдила, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019- 2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“ е лъжа.

Асистент означава човек, който помага на евродепутат – от носенето на папките, до вдигането на телефоните. Евродепутатът, за разлика от асистента, е дипломат и политик, защото лично участва във вземането на политически решения на международно ниво.

Проблемът е, че Трифонов за пореден път предлага за министър човек, който няма абсолютно никакъв опит в сектора, за който е предложен, и който сочи неверни данни.

Припомняме, че проблем с биографията имаше кандидатът за премиер на партията Пламен Николов, за когото Университетът в Клагенфурт не успя да открие някакви писмени следи. Именно с докторската си степен от университета в Клагенфурт (Австрия) по „Философия на икономиката, правото и политиката“ Пламен Николов се явява на кастинг за политици в риалити формата на Слави Трифонов. В официалния сайт на ИТН Николов посочва университета в Клагенфурт като място, където е получил образованието си, наред със Софийския университет.

През август тогавашният кандидат за вицепремиер и вътрешен министър на ИТН адв. Петър Илиев пък бе уличен в плагиатство след проверка на Софийския университет. Стана ясно, че в книгата му има около 80 страници дословно копирани текстове. Веднага след това Илиев напусна преподавателската си позиция в университета.

Подправянето на автобиографии е съвременна мода у нас, възникнала по времето на ГЕРБ, когато десетки и стотици неподготвени хора трябваше да си измислят автобиографии, за да могат да се назначават партийно. По този повод, те бяха сполучливо наречени „партийни калинки“. Ако този човек стане външен министър това ще е доказателство, че тази болест не е само на ГЕРБ, а се е превърнала в национално заболяване.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!