Петър Илиев
На снимката: Петър Илиев

В книгата на д-р Петър Илиев „Компетенцията на Народното събрание“ е налице плагиатство, при което значителни части от чуждо произведение – дисертацията „Парламентарен контрол“ на Наталия Киселова, е използвано и представено за авторски труд, без дисертацията да е цитирана като източник. Това е заключението на Етичната комисия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет (чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ) установеното по предвидения в закона ред плагиатство е основание за прекратяване на трудовото правоотношение. Той изисква при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет да избере комисия от специалисти в съответната област, която да изготви мотивирано становище.

„Тъй като заключението на Етичната комисия показва наличие на данни за плагиатство, ректорът на Софийския университет отправи обосновано искане до Факултетния съвет на Юридическия факултет за започване на процедурата по чл. 129, ал. 2, т. 2 ПУДСУ.

Припомняме, че Петър Илиев влизаше в двете предложени правителства от „Има такъв народ“ съответно като министър на правосъдието и след това – вътрешен министър и вицепремиер. След обявяваане на името му, в Етичната комисия на СУ бяха подадени  три сигнала, че в книгата му има дословно копиране текстове. В последствие стана ясно, че това да около 80 страници.

„Има такъв народ“, включително и лидера им, многократно защитиха Илиев, който отричаше всички обвинения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук