Петър Илиев
На снимката: Петър Илиев

Трите сигнала за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими. Това е установила проверката на зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Николай Витанов.

Проверката на сигналите е извършена от проф. Витанов, юрист от правния отдел на университета и специалист от отдел „Човешки ресурси“. След като е установена допустимостта им, те са изпратени на Етичната комисия на университета, която ще извърши проверка по същество дали Илиев е плагиатствал от доц. Наталия Киселова. Тя се извършва по новите специални вътрешни правила на СУ.

Сега Етичната комисия ще трябва да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде възможност да изрази мнението си, да представи допълнителни доказателства или да поиска събирането им. Освен това комисията може да поиска от ректора проф. Анастас Герджиков да възложи на трима експерти, които не са в конфликт на интереси, да дадат становища. Те трябва да са хабилитирани в същата специалност или в същото професионално направление, т.е. в случая конституционното право. Тези експерти анализират детайлно проверяваните публикации и в срок до 14 дни от деня, следващ деня на възлагането, дават заключение за наличието или липсата на плагиатство. Въз основа на техните заключения пък Етичната комисия взема своето решение.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук