Алексей Навални
На снимката: Алексей Навални

Алексей Навални беше обвинен в създаване на организация с нестопанска цел, която посяга на личността и нарушава правата на гражданите (част 2 от член 239 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Това става ясно от прессъобщението на Следствения комитет на Русия (СКР).

Наказателно дело по това обвинение е образувано на 29 април срещу Навални, както и неговите сътрудници Леонид Волков и Иван Жданов. На 10 август стана известно, че срещу Волков и Жданов е образувано друго дело. То е за събиране на дарения за екстремистка организация. Волков и Жданов са извън Русия, Навални е зад решетките.

СКР съобщава, че разследването на създаването на организация, която нарушава правата на гражданите, продължава. Според разследването Навални създава организация, действаща като чуждестранен агент, а именно Фонда за борба с корупцията (с решението на Московския градски съд ФБК също е призната за екстремистка организация и е ликвидирана).

„Навални, Волков, Жданов и други лица организираха разпространението на личните си страници в Интернет и на страниците на ФБК от името на ръководената от тях организация с нестопанска цел, публикации, съдържащи призиви за участие на граждани на Руската федерация на некоординирани митинги през януари тази година. При това Навални по-рано беше надлежно информиран за незаконния характер на планираните мероприятия“, казват от СКР.

Валерия Ветошкина: Максималното наказание по повдигнатото обвинение е три години в колония

Делото е образувано на 2 февруари, но за него стана известно едва на 29 април, припомня Би Би Си.

„Максималното наказание по повдигнатото обвинение е три години в колония. В случай на присъда по ново дело, наложеното наказание ще бъде добавено към неизтърпяната част от предходни присъди“, каза адвокат Валерия Ветошкина пред Би Би Си.

В момента едновременно срещу Навални, Волков, Жданов (и други неидентифицирани лица) се водят разследвания по няколко наказателни дела. Включително четири дела, свързани с дарения, написа в сряда Волков.

През лятото структурите на Навални бяха обявени за екстремистки. Държавната дума забрани на хората, свързани с тях, да участват в избори на всяко ниво. Повечето от сътрудниците на Навални напуснаха Русия. Самият Навални излежава присъда по делото „Ив Роше“ в колония в Покров (област Владимир).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!