Слави Трифонов чужбина
На снимката: Слави Трифонов

В първото си интервю като депутат, дадено за БНР, лидерът на „Има такъв народ“, Слави Трифонов заяви, че трябва най-после да загърбим емоциите, що се отнася до външната политика на България, и да бъдем изцяло принципен и лоялен партньор на ЕС и НАТО.

„България винаги ще бъде свързана емоционално с Русия заради жертвата, която е направила за нас. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации. Най-после да има едно отношение, в което няма два крака – единият стъпил на едно място, другият на друго място. Когато един партньор е предсказуем, ще можеш да му имаш доверие. Трябва да си принципен, последователен, лоялен“, каза той.

Трифонов най-накрая даде и отговор на въпроса защо се дистанцира от медийни изяви.

„Няма тайнственост, има логично поведение. Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже. Свободата на словото не е да си на 112 място, а да усещаш свободата да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът. В България огромна част от медиите не са свободни. Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен. Това е въпрос на избор“, обясни Трифонов.

Той не даде директен отговор на въпроса дали ще бъде премиер ако ИТН спечели изборите.

„Не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3,5 млн. българи, които са гласували на законен референдум. Искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено“, каза партийният лидер.

Слави Трифонов е категоричен, че това, което партия ГЕРБ е направила, трябва да бъде изчегъртано с всички законови средства.

„Това нещо ще се махне, защото това е логичният нормален път на една нормална държава член на Европейския съюз. Суверенът решава. В парламента трябва да има хора, които да представляват цвета на нацията. Да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни. Не може в Народното събрание един депутат да нарича зам.-председателя „гном“.

По думите му БСП е „най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам“.

„Ляво – дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на ИТН е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена“. Трифонов подчерта, че конкретните случаи определят насоката на ИТН дали е лява или дясна партия.

Относно колегите си в ИТН, Трифонов каза, че винаги е смятал, че трябва да се обграждаш със силни хора с качества, а не с такива, които те слушат безропотно, защото второто винаги води до крах.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!