Марияна Николова
на снимката: Марияна Николова

Четири часа от времето на парламента отне днес рокадата в Министерски съвет, чрез която на мястото на вицепремиера Валери Симеонов беше избрана досегашната началничка на политическия му кабинет Марияна Николова. На дебата в Народното събрание обаче отсъстваха ключови фигури като министър-председателят Бойко Борисов и подалия оставка като вицепремиер Валери Симеонов. Отсъствието им изпраща поредния тревожен сигнал към българското общество. Припомняме на Борисов, който често отсъства от обсъждането на обществено значини теми в НС, че България е парламентарна република и ключовите решения, касаещи управлението на страната, трябва да се вземат прозрачно и да бъдат представени в Народното събрание. Самата Марияна Николова също изглеждаше объркана и неподготвена за бъдещия си пост, а изказването й беше бледо и тревиално. От трибуната на НС тя заяви, че тепърва ще се запознава с новите си задължения, а пред журналисти в кулоарите допълни, че ще работи за увеличаване на доходите и изпълнение на правителствената програма. За съжаление, смяната на Валери Симеонов със заместничката му изглежда като поредния козметичен ремонт на кабинета, но така и не става ясно какво ще се премени в политиката на управляващите.

Иначе, със 116 гласа „за”, 62 „против” и без „въздържали се” парламентът прие дългоочакваната оставка на Симеонов.

Така Симеонов се връща като депутат от „Обединени патриоти“, а парламента ще напусне Миглена Александрова от „Атака“. С това балансът на силите в „малката“ коалиция се променя – ВМРО остава с 11 депутати, докато НФСБ ще е с 9, а „Атака“ – със 7.

Решението за смяна в кабинета беше внесено от премиера Бойко Борисов във вторник.

ГОРЕЩИТЕ ДЕБАТИ

В началото на днешното пленарно заседание вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов представи пред народните представители номинацията на Марияна Николова за вицепремиер.

От опозицията пък настояха промените в кабинета да бъдат представени лично от премиера Бойко Борисов.

По време на разискванията в зала Драгомир Стойнев от БСП посъветва Марияна Николова да се откаже от поста, защото нямало да има подкрепа. Според него от властта трябва да си тръгне цялото правителство.

Никога не е имало толкова силна девалвация на политическото у нас. Поредната оставка не е излизане, а задълбочаване на кризата, бе категоричен Драгомир Стойнев. Симеонов си отива, но и остава, на негово място идва поредният заместите, продължи Стойнев.

След изказването на депутата от левицата започна същинската караница, в която се включиха и Корнелия Нинова, и Данаил Кирилов. Народните представители спориха дали оставката на Валери Симеонов и номинацията на Марияна Николова да бъдат гласувани заедно или по отделно.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова намекна за оставка на зам.-председателя на парламента от ГЕРБ Емил Христов.

„Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев“, заяви Нинова, намеквайки за оставката на предходния председател на парламента Димитър Главчев.

Христов ръководи днешното пленарно заседание поради отсъствието на председателя Цвета Караянчева, но прекъсването на работата заради поименна проверка точно преди заявеното изказване от лидера на левицата Корнелия Нинова предизвика гнева на опозицията.

„Аз имах намерение да ви дам думата, дадох си сметка, че не съм ви забелязал. Не се страхувам от това, което се е случило със стоящите преди мен. Аз мога да понеса отговорността във всеки един момент“, бе отговорът на Христов.

Думата взе и Димитър Главчев, който заяви, че той сам си е подал оставката и намекна, че БСП вече няма как да иска такава, защото разполага само със 79 народни представители.

Нинова продължи с обвинения към управляващите за това, че не спазват управленската си програма и че след 10 години управление Борисов за пореден път е унижил Народното събрание.

Твърдите, че въпреки скандалите правителството изпълнява програмата си. Вие не си изпълнявате програмата. Пише, че няма да вдигате данъците – не само вдигате старите, но и въвеждате нови, добави Нинова. Хората протестират за доходи, срещу неравенството, срещу корупцията и искат смяна на модела и на системата дори. Как да променим моделът и кой модел? Поне от 2 г. ви говорим как виждаме промяната в модела – моделът на политици и олигарси, които се сговарят помежду си и работят за собствените си интереси и срещу интересите на народа, подчерта лидерът на БСП.

Думата за отговор взе председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който подчерта, че няма нито едно отстъпление от управленската програма.

Имаме 4-годишна управленска програма и не сме направили нито едно отстъпление, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Относно думите на Валери Симеонов към протестиращите майки на деца с увреждания, които вицепремиерът нарече „кресливи жени“ с „уж болни деца“, които станаха конкретният повод са поисканата му оставка, Цветанов коментира:

„Подобни изпуснати думи не трябва да си позволяват българските политици“.

Според него Валери Симеонов е подал оставка си не под натиск, а единствено воден от националните интереси.

И ДПС се включиха в дебатите с въпрос към управляващите от ГЕРБ дали ще останат под натиска на националистите. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обяви управлението за порочно.

В изказването си Аталай заяви, че оставката на Симеонов е била задължителна, а не просто необходима и разкритикува участието на патриотите във властта. Според него те са „крайни националисти, които нямат визия за развитие, а само популистични призиви“.

„Парламентът е мястото, където трябва да се кажат онези неща, които интересуват обществото. Не трябва да забравяме за какво сме се събрали днес“, разкритикува Аталай множеството лирически отклонения, които депутатите правиха по време на своите изказвания. Той се обърна към управляващите с настояване да отговорят дали са доволни от своето близо двугодишно управление, както и от множеството скандали, които съпътстват „малката“ коалиция. „Оставате ли под натиска на националистите? До кога ще продължите да угаждате на техните лични интереси“, попита още той от трибуната.

Рамадан Аталай се обърна лично и към вицепремиера Красимир Каракачанов, който присъства на дебатите в зала:

„Вие, със синята каска, докато се опитвате да примирите онези, които търсят личното, премиерът се чуди как да обедини Балканите“.

МНЕНИЕТО НА ВИЦЕПРЕМИЕРА

Красимир Каракачанов беше единственият представител на правителството, който остана в пленарната зала до взимането на решението за рокади в Министерския съвет. По негови думи с провокирането на спорове БСП са имали друга цел.

Каракачанов обвини депутатите от опозицията, че са изместили фокуса на дискусията по оставката на вицепремиера Валери Симеонов и са изпаднали единствено в лични нападки.

„Целта на целия този театър, който направихте от БСП, не беше да се направи обсъждане за това кой е новият човек, който идва. Ако бях аз, бих задал 4-5 въпроса по политиките, по които г-жа Николова, ако бъде избрана за вицепремиер“, каза още Красимир Каракачанов.

Пред журналисти Каракачанов коментира вчерашния коалиционен съвет на „Обединени патриоти“, от който лидерът на „Атака“ Волен сидеров си тръгна с думите „всичко е прекрасно“. От казаното от вицепремира обаче оставаме точно с обратното впечатление. Като потвърждение на думите му може да се приеме и днешното отсъствие на депутатите на „Атака“ от Народното събрание.

„Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в зала. Защо, питайте тях. Защо г-н Сидеров не дойде в парламента днес, този въпрос към него. Няма да променяме формата на ръководството на групата“, каза вицепремиерът.

По негови думи е било обсъждано и съвместното участие на „Обединени патриоти“ на европейските избори, за което обаче не е взето окончателно решение.

ПРИОРИТЕТИТЕ НА НОВИЯ ВИЦЕПРЕМИЕР

След избирането й от парламента за вицепремиер, Марияна Николова даде брифинг в Народното събрание. Тя каза какви ще са нейните приоритети – икономиката и демографската политика.

„Интерес за мен представляват децата – те са нашето злато. Искам да кажа, че ако ресорът на отговорност е свързан със Държавната агенция за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки“, каза Николова.

Освен това Николова каза, че ако майките на деца с увреждания изразят желание да се срещнат с нея, тя ще ги приеме.

„Като член на кабинета при заявено искане за среща от страна на конкретна група, винаги съм готова за такава. С моето поведение и с моите действия към момента не съм направила нещо, с което да формулирам конкретно отношение към майки или към друг“, коментира тя.

Тя обаче не пожела да коментира партийните разправии в „Обединени патриоти“ и даде заявки за диалог с всеки народен представител.

КОЯ Е МАРИЯНА НИКОЛОВА?

Марияна Николова е адвокат по професия. Била е и държавен служител – заемала е различни експертни длъжности в администрацията.

Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също и Право на ЕС. Владее свободно френски и английски език.

Професионалният си път започва като адвокат. След това става юрисконсулт на „Топлофикация” АД. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и реформа.

От 2009 година е главен юрисконсулт в Министерството на земеделието. От 2014 година е член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук