На снимката: главният прокурор Иван Гешев

Заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по точката има ли основания срещу главния прокурор Иван Гешев да бъде образувано дисциплинарно производство за уволнение продължи повече от три часа. За откриване на процедура дори не се отвори дума. Накрая дебатът по тази точка бе прекратен. Искането за отговор от страна на членовете на ВСС бе на Съюза на съдиите.

Гешев не взе участие в заседанието

Самият Иван Гешев не участва в заседанието. В началото той изказа принципните си основния да не участва.

„Част от тях, не малка, са посочени в една друга декларация на Асоциацията на прокурорите в България. Аз не желая да участвам в опити за създаване на напрежение и противопоставяне на части от съдебната власт – прокурори срещу съдии, и аз като прокурор, не само като главен прокурор, не бих си позволил да коментирам кадровите качества, кадровата политика на съдийската колегия, а още по-малко професионалните качества, изключвам тук личните, които мога да си позволя да коментгирам в лично качество, на председатели примерно на ВКС или на ВАС“, каза Гешев.

Противоречия по декларацията на ССБ

Съществена част от дебата зае темата дали ВСС може да разглежда проблеми по сигнали от съсловни организации, какъвто е случаят с декларацията на Съюза на съдиите.

Йopдaн Cтoeв и Oгнян Дaмянoв oт Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия запитаха Лозан Ппанов, който е вносител на тази томка в дневния ред, нa ĸaĸвo ocнoвaниe члeнoвeтe нa cъвeтa щe paзглeждaт пoзиция нa CСД, ĸoятo дopи нe e ĸaчeнa нa cтpaницaтa нa opгaнизaциятa и нямa дoĸaзaтeлcтвa дaли e лeгитимнo пpиeтa и пo ĸaĸви фaĸти тoчнo ce нacтoявa дa пpaвят oбcъждaнe.

В отговор Панов припомни, че тове е правено и преди с декларация на Асоциацията на прокурорите.

Лозан Панов
на снимката: Лозан Панов

“Moжe ли BCC пo пoдoбeн пoвoд дa взeмa няĸaĸви peшeния – ĸoгaтo имaмe нaд 100 дни пpoтecт в Бългapия, peзoлюция нa EΠ и дoĸлaд нa EK, cтaвa дyмa зa имиджa нa пpaвoвaтa дъpжaвa и cмятaм, чe e нaшe зaдължeниe дa peaгиpaмe нa тaĸaвa cитyaция. Увaжaeми ĸoлeги, ĸoй, aĸo нe BCC, мoжe и e длъжeн дa нaпpaви oцeнĸa нa мaндaтa нa глaвния пpoкурор, ĸoлĸo вpeмe щe ocтaнeтe cъc зaтвopeни oчи зa cлyчвaщoтo ce нe caмo в Бългapия, нo и oтeĸвaщo извън cтpaнaтa?“ -аза председателят на ВКС.

Критика към действията на главния прокурор

Членовете на ВСС влязоха в спор поради различия в оценките се за действията на главния прокурор. съдия Атанаска Дишева, която гласува против избирането на Гешев преди година, той разделя пострадалите граждани на различни категории. Тя отправи въпрос кам Гешев ĸaтo гoвopи зa пpeбит caмoтeн възpacтeн чoвeĸ, пpecтъплeниeтo cpeщy ĸoгoтo бeзcпopнo тpябвa дa бъдe paзcлeдвaнo, дaли ce e зaинтepecyвaл и oт пpeбититe oт пoлицaи зaд ĸoлoнитe нa Mиниcтepcĸия cъвeт?

Атанаска Дишева
на снимката: членът на ВСС Атанаска Дишева

Новият член на ВСС Евгени Иванов обече заяви, че в позицията на ССБ вижда внушения с политически привкус и с това предизвика реплика от съдишя дишева, която го помоли да уточни какво разбира под политическо говорене.

Впоследствие дебатът се завъртя около законовата невъзможност да се започне процедура по сигнал от съсловна организация. От едната страна на спора бе председателят на ВКС Лозан Панов, който изтъкна, че с казаното днес неговите опоненти защитават съществуващия модел, при който политически зависим ВСС избира главен прокурор, докато от другата страна бе изтъкнато, че от законова гледна точка действията на Иван Гешев не търпят критика. Главният прокурор бе енергично защите от члена на съдийската колегия на ВСС Вероника Имова, според която записите и СРС, разпространени от прокуратурата, не са в нарушение на закона, защото за всичко е имало разрешения на наблюдаващия прокурор.

Без последствия за Гешев след обсъждането

Пред журналисти по-късно представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че тази точка няма предложен проект на решение от вносителя, в случая Лозан Панов.

„Отделно от това, предложението за прекратяване въобще на дебата по точката и повече да не се поставя на обсъждане е с оглед на това, че няма законова процедура за обсъждане. Предложението е на г-н Панов като в основата си е обръщението на Съюза на съдиите в България. В него се излагат в 6 точки съображения относно главния прокурор, само че в закона е разписано, като изрично се позовават на разпоредбата на 175, ал. 5 от ЗСВ с евентуалното отпочване на процедура по чл. 129, ал. 3 от Конституцията и чл. 173 за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Такава процедура по този начин да се почне не е предвидена в закона, поради което тя не може да постави началото на такова разискане с такава цел”, обясни Магдалинчев.

номинира
На снимката: Съдия Боян Магдалинчев, зам.-председател на Върховния администсративен съд

Той подчерта, че въпреки всичко дебат е имало

„Но още в самото началото се знаеше, че той няма как да предизвика взимане на каквото и да е конкретно решение, защото има закон, който разписва процедурата, по която може да се образува едно такова производство. Тя е специфична и различна по отношение на тримата големи в съдебната система – двамата председатели на върховните съдилища и главният прокурор. Тази процедура там е много по-различна от процедурата по отношение на останалите магистрати“, заяви Магдалинчев като посочи, че това е неговото лично мнение.

Заседанието на Пленума се провежда онлайн. Трима от членовете на ВСС са в заседателната зала, другите участници в него дистанционно.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук