Костадин Ангелов
На снимката: министър Костадин Ангелов

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от COVID-19. Имаме нужда от помощ и решението е в активното участие на лекарите от доболничната помощ и студентите по медицина. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Проф. Ангелов отчете, че най-сериозна е картината при заразените медицински лица.

„Най-големият проблем, пред който сме изправени, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет“, призна здравният министър.

Имаме нужда от помощ, посочи той и добави: Решението е в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално специалистите от ДКЦ.

Министърът съобщи, че ще се търси решение, а специалистите, които се включат в борбата срещу вируса ще получат допълнително възнаграждение.

„Ще проведем видеоконферентна връзка с ректорите на медицински университети и факултети, за да обсъдим възможност студентите шести курс да помогнат на лекарите и това да се счита за техен стаж“, съобщи още здравният министър.

България е на 9 място по смъртност в Европейския съюз и на 4 място на Балканите, допълни доц. Ангел Кунчев.

„Продължава изместването от зелената към червената зона на картата на разпространение на коронавирус в България. Само една област е останала със заболеваемост 20 на 100 000 – Видинска. По-голямата част от областите преминаха в оранжевата /14 области/ и в червената /6 области – Търговище, Габрово, Шумен, София-град, Благоевград, Сливен/.

„Този показател макар и не твърде висок в сравнение с европейските заради нашите много лимитирани възможности като кадри оказва по-силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. На нас и без това не ни достигат хора, а когато има и такива поставени под карантина, ситуацията допълнително се отежнява“, подчерта д-р Кунчев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!