Александър Ваклин
Александър Ваклин твърди, че му е бил искан подкуп за да започне проект в "Младост"

Предимно в слушане на части от записи със СРС премина днешното заседание по делото за предполагаем подкуп срещу кмета на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Прокуратурата искаше записите да се слушат в цялост, за да не се напуши контекстът, но съдат не се съгласи, че това е необходимо и уважи искането на Петрова и защитатат й да се слушат предимно спорните места, за да се уточни казаното.

В крайна сметка забележките на защитата не се оказаха твърде съществени и повечето се отнасят до наистина неясни реплики, които не оказват голямо влияние на смисъла на казаното. Корекциите все пак бяха нанесени, като съдия Иво Хинов подчерта, че на местата, където при свалянето на записите е отбелязано „Не се разбира“, това наистина е така.

Инетерсната част на днешното съдебно шоу бе радиопиесата между Дюлгеров и Ваклин, посветена предимно на терзанията на бизнесмена дали преписката му все пак ще бъде придвижена, ако даде подкупа. В разговорите между двамата думата „пари“ се споменава рядко, като по-често се употребява „неща“, когато логически става дума за пари.

„Страшно съм притеснен. Каква ми е гаранцията? Започна ли да харча парите на англичаните, няма връщане. Това са чужденци. Как да им обясня, че ще дам едни пари на консултанти. Тя може да ме пусне по пързалката и да не пусне обявяването още 10 месеца. Тя като се затвори в общината, аз как да стигна до нея?. Дали въобще да имам доверие. Ако се загубат тия пари, ти не можеш да ми ги върнеш“, казва Ваклин.

„Не се притеснявай. Няма бе, човек, гарантирам“, успокоява го Дюлгеров.

От разговора става ясно още, че Ваклин се чувствал унизан от отншението на Иванчева след единствената им среща:

„Да ме оставят като някое пионерче да стоя. И заместничката, една черничка. Нещата ще ги дам“, ядосва се бизнесменът.

„Даваш нещата, като не пусне, връщам ти всичко, довиждане и край – отвръща Дюлгеров – Пита ме днес нещата в теб ли са.“

„Аз идвам, давам ти ги и ти ги даваш на тия тъпанарки“ – казва на едно място Ваклин по адрес на кметицата и заместничката й.

Той още недоволства и от размера на сумата, като казва, че „с толкова пари може да променим закона“.

Кметицата Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и посредникът Петко Дюлгеров, от който двете се разграничават, са подсъдими по обвинение за получаването на 70 000 евро подкуп от Ваклин. Тези пари били първият транш от 500 000, поискани за да придвижат преписката му за строеж в „Младост 4“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук