Очерва се сблъсък на върха на властта: Кирил Домусчиев (КРИБ) срещу Валентин Златев („Лукойл“). Васил Велев (АИК) подкрепя Домусчиев, а Радосвет Радев (БСК) – шефа на „Лукойл“. Какво точно свързва партньорите в двете коалиции – засега не е ясно.

Формално, ябълката на раздора е Законът за горивата, срещу който се обяви Домусчиев и така е скара със Златев. Законът, се рекламираше като антикорупционен от председателя на парламентарната Комисия за борба със сивата икономика и контрабандата – Емил Димитров-Ревизоро.  Оказа обаче лобистки и предизвика протестите на средния и дребен бизнес.

Нормативният акт беше приет в разрез с поне една евродиректива, с куп процедурни нарушения в парламентарната комисия, ръководена от Ревизоро. А в работните групи,  привилегировано участие взе Българската петролна и газова асоциация (БПГА), оглавявана от Златев. Тогавашният вицепремиер, а понастоящем депутат от „Обединените патриоти“ Валери Симеонов директно заяви, че законопроектът е „отвратителен“, „лобистки в полза на „Лукойл“ и че ще сезира Европейската комисия, която може да стартира наказателна процедура срещу България. Въпреки всичко законът беше приет, но сега наново се надига съпротива срещу него дни преди влизането му в сила.

Всички знаят, че Валентин Златев е моторът на новия закон, заяви пред БНТ шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. Коментарът му беше в отговор на решението на БПГА да напусне КРИБ и да се присъедини към БСК. Това стана след като конфедерацията се обяви за отлагане на влизането в сила на закона до юли 2019. От Асоциацията на индустриалния капитал също подктепиха КРИБ.

И ако Златев има бизнес мотив да прокара новия Закон за горивата, защо Домусчиев е против? Дали се е загрижил за средния и дребен бизнес, до такава степен, че да си разваля отношенията със Златев? Или зад разразилия се между двамата медиен скандал, всъщност се очервават дълбоки разделителни линии във властта. Домусчиев и Златев са доста близки до управлението на държавата и при всички случаи, конфликтът между тях ще има развитие и ще доведе до промени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!