народно събрание, механизъм, имунитетите
Снимката е илюстративна.

След 3-часови спорове депутатите създадоха временна комисия, която да установи трябва ли да се свалят имунитетите нa Кирил Петков от ПП-ДБ, Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Даниел Александров от ГЕРБ-СДС и Димитър Аврамов от ДПС.

Против гласуваха само от БСП и „Има такъв народ“. Комисията ще работи най-късно до 18-ти юли, заседанията ѝ ще бъдат публични.

Десислава Атанасова и Рая Назарян ще представляват ГЕРБ в комисията, ПП-ДБ изпращат Никола Минчев и Димитър Найденов, „Възраждане“ – Петър Петров и Николай Дренчев.

Комисията обаче остана без председател. Единствената номинация беше на Хамид Хамид от ДПС, но той не получи достатъчна подкрепа.

Десислава Атанасова обвини депутатите, че блокират комисията, особено предвид липсващия председател. И иронично предложи ротация, всеки член да е председател на комисията.

От БСП и „Има такъв народ“ няма да имат свои представители в комисията. Основната критика е, че тя ще бъде „пералня“.

„Изведнъж някой се сети, че може би някой е извършил някакво престъпление. Нито политическата класа следва да става заложник на държавното обвинение, нито държавното обвинение е заложник на политическата класа”, заяви Мирослав Иванов. Така започнаха дебатите.

Последва вълна от критики.

„Тази комисия е унизителна за българския парламент и доказва няколко неща. Първото е, че Кирил Петков и другият имунитетаджия – Бойко Борисов, който го няма, вероятно се чувстват виновни. Ако не бяха, щяха да отидат в съда и да докажат невинността си. И Борисов, и Петков показаха, че са абсолютни страхливци. Не са мъже”, каза от трибуната Тошко Йорданов от ИТН.

„Най-вероятно ще направите криминалистична лаборатория в парламента, която ще прави ДНК тестове да установим дали детето на дамата от Дубай е на Бойко Борисов. Колеги, това е огромен срам. Вие започвате процедура, по която

ще „перете” Борисов.

Него го е страх да си даде имунитета”, заяви независимият депутат Радостин Василев.

„Не ви ли омръзна, колеги? През последния половин час нещо друго освен режисури показахте ли?”, попита Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Напрежението не стихна и от БСП се обърнаха лично към Кирил Петков.

„Г-н Петков, какво правите в тази компания? Какво има да се разследва за твоята декларация? За нея знае цяла България. Подайте си имунитета”, коментира Атанас Зафиров от БСП.

„Ако ще има комисия, тя трябва да работи една или две седмици и след това Народното събрание да се произнесе – да се види кой, какво ще пере”, обясни Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Доброволно ще дам имунитета си и няма да чакам края на комисията. Но и няма да дам Прокуратурата да използва своята власт като политическа бухалка. А, за комплексираните депутати от ИТН, пълни с омраза, няма да коментирам”, каза от трибуната Кирил Петков.

„Два клана в мафията се сбиха за това кой да владее държавата и да продължи да съществува. Мафията се самовзриви отвътре през съдебната система и роди

коалицията на имунитетите и на страха.

Тези, които арестуваха незаконно Борисов, днес му пазят имунитета. А, Борисов, който свали правителството на ПП днес се прегърна с тях, за да спаси себе си”, обвини Корнелия Нинова.

ГЕРБ въстана срещу чутото по адрес на лидера им Бойко Борисов. „Мястото на секретариата на Прокуратурата е в съдебната палата, а не в пленарна зала”, контрира Гьорг Георгиев.

На 2 юни главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на Народното събрание искане за

сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ

Бойко Борисов по предложение на Софийската градска прокуратура заради потенциално пране на пари чрез известната къща в Барселона.

При искането за имунитета на Кирил Петков става дума за назначението му за служебен министър през 2021 г., преди Канада да го е освободила от второто му гражданство.

Имунитетът на Даниел Александров беше поискан заради събрани доказателства, че чрез употреба на сила той извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвукупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук