Реджеп Ердоган
на снимката: Президентът на Турция Реджеп Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разчита, че в близко бъдеще ще подобри отношенията с редица европейски държави, включително Германия.

Той е заявил това пред турски журналисти в самолета на връщане от Киргизстан, където участва във форум на тюркоезичните страни.

„Отношенията на Турция с Европейския съюз, с изключение на някои държави, могат да се подобрят. В края на този месец ще имам възможност да обсъдя с германския канцлер Ангела Меркел много теми на турско-германските взаимоотношения. Германия има важна позиция в ЕС, наистина водеща“, подчерта Ердоган.

В същото време той отново разкритикува ЕС за това, че не е изпълнил обещанията си за мигрантите. Президентът дори призова Евросъюза да си изпълни дадените обещания в съответствие с достигнатите споразумения.

През последните години се наблюдаваше съществено захлаждане в отношенията между Берлин и Анкара по редица причини. На първо място става дума за арестуваните в Турция германски граждани, повечето от тях журналисти и правозащитници.

В края на септември турският президент Реджеп Ердоган ще направи официално посещение в Германия.

Ердоган коментира и отношенията между Анкара и Вашингтон. По негови думи заплахите на Вашингтон по адрес на Анкара заради ареста на американския пастор Андрю Брънсън не съответстват на принципите на съюза между САЩ и Турция.

„Не можем да удовлетворим искания, когато те излизат извън рамките на юридическия процес. Турция е държава с върховенство на закона. И всичко ще бъде направено в съответствие със закона. Заплахите на САЩ не съответстват на принципите на съюза между Турция и САЩ“, каза той и добави, че двете страни са отдавна членове на НАТО.

Според Ердоган САЩ „без достатъчно основания действат срещу Турция и я заплашват“. Той също така добави, че САЩ „не са успели да окажат достатъчна подкрепа на Турция дори по въпроса за купуването на оръжия“.

На 17 август съдът в град Измир за пореден път отказа да освободи от домашен арест обвинения за тероризъм пастор. На 1 август САЩ наложиха санкции на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и на министъра на правосъдието Абдулхамит Гюл, защото Анкара е отказала да върне Брънсън. Турското външно министерство осъди решение на САЩ и го призова да го преразгледа.

Брънсън беше арестуван миналата година заради обвинения, че е имал контакти със забранената в Турция Кюрдска работническа партия и с терористичната организация на фетхуалистите на ислямския духовник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ. Пасторът отхвърля всички обвинения в тероризъм и шпионаж. Турската прокуратура иска 35 години лишаване от свобода за Брънсън.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!