наводненията в Западна Европа

Спасителните екипи продължават да търсят оцелели след наводненията, които предизвикаха хаос в Западна Европа, убивайки над 120 души.

Все още стотици хора са изчезнали, след като рекордни валежи предизвикаха тежки наводнения в Германия и Белгия.

Проливните дъждове обхванаха и Швейцария, Люксембург и Холандия – където премиерът Марк Рюте обяви национално бедствие в една от южните провинции.

Европейските лидери посочиха, че това време се дължи на климатичните промени, а експерти отчитат, че глобалното затопляне прави поройните валежи по-вероятни.

Светът вече се е затоплил с около 1.2C от началото на индустриалната ера.

В Германия, където броят на загиналите е над 100, президентът Франк-Валтер Щайнмайер преди посещение в район, засегнат от наводнения в събота, заяви, че е „потресен“ от разрухата

„Целите места са опустошени от бедствието“, каза г-н Щайнмайер на пресконференция. „Много хора са загубили това, което са градили през целия си живот.“

Страховете нарастват

Спасителните екипи в Германия бяха затруднени от трудните условия в петък, оставяйки роднини на изчезналите да чакат информация  притеснени.

Телефонните мрежи бяха прекъснати, пътищата бяха сериозно повредени и над 100 000 домове бяха останали без електричество.

От наводненията в Западна Европа най-силно засегнати от валежите са провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Рейнланд-Пфалц и Саарланд.

В окръг Арвайлер на Рейнланд-Пфалц служители заявиха, че в петък около 1300 души са изчезнали, но добавиха, че цифрата „намалява всеки час“.

Жител на село Арвайлер Шулд каза пред агенция Франс прес, че колите са отплавали, къщите са срутени.

Роджър Левенц, министър на вътрешните работи за Рейнланд-Пфалц, каза пред местните медии, че броят на жертвите вероятно ще нарасне. „След толкова дълго време… трябва да се страхуваме от най-лошото“, каза той.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!