ВСС освобождаване на Гешев
На снимката: Янаки Стоилов

Не смятам, че има големи шансове Висшия съдебен съвет (ВСС) в този си състав да гласува положително сигнала, който внасям. Но това пък ги поставя в състояние да покажат дали са самостоятелни.

Това заяви пред БНТ тази сутрин служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, който в петък внесе предложение до Пленума на ВСС да се произнесе за наличие на обстоятелства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението на министъра вече е заложено в дневния ред и ще бъде обсъдено на заседанието на магистратите на 22 юли.

В сигнала, изпратен от вътрешния министър до Стоилов става дума за нарушения от страна на Гешев като главен прокурор.

Недопустимо разгласяване на информация, придобита със специални разузнавателни средства. Става дума за тенденциозно и избирателно използване на информация, придобита със СРС. За злоупотреба с правомощия на Бюрото за защита на свидетелите, съобщи Стоилов.

В отговор на въпросите защо внася този сигнал в края на мандата на служебното правителство, Янаки Стоилов посочи, че едната причина е, че е получил сигнала сега – на 14 юли.

Аз съм пред алтернатива – или той да седи при мен, или да го представя във ВСС, добави той по повод решението си. Според правосъдния министър сега е времето, в което Висшият съдебен съвет може да покаже самостоятелност, а не зависимост. Той допълни, че съгласието във ВСС за отстраняване на Иван Гешев не би било достатъчно, като крайното решение е на презеидента.

Запитан за бъдещето на спецсъда, Стоилов посочи: Ние сме в състояние да направим специализирано наказателно правосъдие без да има Специализиран наказателен съд.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук