ВСС освобождаване на Гешев
На снимката: Янаки Стоилов

Надявам се въпреки противоречията, прокуратурата и МВР да взаимодействат ефективно, за да се намали рязко броят на купените гласове. Това каза служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов по време на пресконференция. 

По думите на министъра напрежението идва и от двете страни.

„Те имат общи функции в противодействието на престъпността и корупцията, и специално срещу групите за купуване на гласове. Надявам се, че амбициите им ще се изразят в това кой ще има по-голям принос за пресичане на тази порочна практика”, каза Стоилов.

Стоилов подчерта, че е готов да сезира Висшия съдебен съвет за главния прокурор Иван Гешев, ако Бойко Рашков му предостави данни за нарушения. Засега той не е получил сигнал от вътрешния министър.

Той съобщи, че към началото на месеца, 1200 са затворниците, имащи право на глас.

„Изборната активност в местата за лишаване от свобода отново ще бъде най-висока. Предишният път тя е била над 90%, при това без купен и корпоративен вот“, изтъкна министърът.

Той подчерта, че важен въпрос, по който се работи, е изготвяне на Закон за изменение и допълнение на Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража във връзка с преобразуване на ДП „Фонд затворно дело“ като административна
структура на ГД „Изпълнение на наказанията“.

Припомняме, че тези дни напрежението между двете институции нарасна. Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че ще сезира Висшия съдебен съвет (ВСС) за нарушения, извършени от главния прокурор Иван Гешев.

Поводът е информация, че прокуратурата е получила указание да неглижира полицейския труд и то по разкрития, свързани с осигуряването на честни избори.

Медийните му изяви провокираха и официална позиция от прокуратурата. В нея Рашков беше обвинен за „грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата“ и „опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства“.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!