техническите паспорти

ГЕРБ даде заден ход за срока на техническите паспорти на сградите, който първоначално беше обявен до края на 2022-ра. Новата стратегия по казуса беше разяснена от зам.-регионалния министър Николай Нанков в социалната мрежа „Фейсбук“.

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им.

Той акцентира, че в управленската програма се поема ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация.

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме…

Публикувахте от Николай Нанков в Понеделник, 15 март 2021 г.

Предвижда се и създаване на специален фонд и етапност в новите срокове – фактори, които не бяха споменавани до този момент. Припомняме, че изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти.

Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок, допълва зам.-министърът.

Припомняме, че само ден по-рано Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев, които формираха „Група за натиск“ в предишния парламент, се обявиха публично против идеята.

‼ИСКАМЕ СПИРАНЕ НА НОВИЯ ДАНЪК „ТЕХНИЧЕСКИ ПАСПОРТ“
“#ГрупаЗаНатиск“ от 43-ия Парламент – Мартин Димитров, Петър Славов…

Публикувахте от Петър Славов в Неделя, 14 март 2021 г.

Преди дни стана ясно, че паспортът за всяко жилище трябва да бъде изготвен до края на 2022 г. Обследването на сградите е задължително и в случай че собственик откаже да плати за технически паспорт, съответната община ще поеме разхода. След това обаче местната управа ще си търси парите по съдебен ред.

Собствениците на имоти също изразиха притеснения, че въпреки че изискването за технически паспорт е добра идея, срокът е твърде кратък.

Неговата цена според експерти ще варира между 100 и 500 лева, но тези, които притежават апартаменти в по стари сгради и нямат цялата необходима документация, ще трябва да плащат допълнително за нови измервания и цената ще стане значително по висока. Затова хората настояват за безвъзмездна помощ от държавата, особено в контекста на пандемията от коронавирус и нарастващата безработица.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук