Данон

 

„Данон“ освободи от длъжност изпълнителния си директор – Еманюел Фабер. Ход, който последва след месеци на оплаквания от чуждестранни акционери за спада в цената на акциите на френския хранителен гигант, съобщи АФП.

Инвеститорите се прицелиха във Фабер, който стана шеф на Данон през 2017 г., и неговия мениджърски екип, настоявайки за напускането му. Както и за преустройство на върха, докато компанията се бори да планира стратегия за възстановяване след  пандемията свързана с Covid-19. Миналия месец американският фонд „Artisan Partners“ заяви, че е придобил значителен дял от „Danone“ с надеждата да подсили стратегията и промените в персонала. Това стана седмици след като друг хедж фонд, базираният в Лондон „Bluebell Capital“, разкри, че също е придобил акции, за да наложи промени.

По време на управлението на Фабер в „Данон“, която е една от най-големите хранителни компании в света, той възнамеряваше да съчетае рентабилността със социалната отговорност и екологичните цели.

Въпреки изповядваните от Фабер грижи за социалните въпроси, през ноември „Данон“ обяви планове да съкрати около 2 000 от своите 100 000 служители по целия свят.  Част от проект за „преоткриване“ на компанията и за спиране спада в цената на акциите, спаднали вече с около една трета през 2020 г.

„За съжаление финансовите резултати на „Данон“ не са в съответствие с качеството на активите му“, пише „Artisan“ до други акционери през февруари. И добавя, че е похарчила около 1,6 милиарда долара, за да придобие дял от над 3% във фирмата, ставайки трети по големина акционер.

Парижкият фондов пазар приветства напускането на Фабер, като акциите на „Данон“ се търгуваха повече от 4% по-високо при отварянето на бизнеса днес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!