ВМА

Военно-апелативната прокуратура не е намерила нарушения във Военно-медицинска академия.

Повод за проверката беше журналистическо разследване срещу бившия началник на болницата и доскорошен здравен министър Николай Петров, според което той е сключил договори за почти 1,6 млн. лв. с фирмата на своя зет.

Прегледан е одитен доклад на Министерството на отбраната, в който се обсъжда законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за период от три години.

Нито Софийската военна прокуратура, нито горната инстанция не намериха достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

При извършения служебен контрол е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. За това се стига и до повторна проверка.

От Военно-апелативната прокуратурата обаче предлагат наблюдаващият прокурор Адалберт Кръстев да бъде дисциплинарно наказан за формално извършване на началната проверка по случая.

И въпреки че не са намерени данни за престъпление, военните прокурори пращат случая на АДФИ заради констатирано нарушение по правилника за прилагане на закона за обществени поръчки.

Припомняме, че разследването на журналистите срещу проф. Николай Петров доведе до рокада в кабинета. Бившият директор на ВМА подаде оставка като министър на здравеопазването и на негово място застана зам.-финансовият министър Кирил Ананиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук