Костас Караманлис
На снимката: Костас Караманлис

Гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта Костас Караманлис подаде оставката си, след като снощи в трагична влакова катастрофа. „Това се нарича политическа отговорност“, заяви той. Междувременно Гърция обяви тридневен национален траур след катастрофата, която отне живота на най-малко 36 души. 

„Току-що се върнах от мястото на железопътната трагедия в Темпе. Болката е неописуема. Факт е, че ние поехме гръцките железници в състояние, което не отговаря на 21-ви век. През тези три години и половина положихме всички усилия, за да подобрим тази действителност. За съжаление, тези усилия не бяха достатъчни, за да се предотврати подобен инцидент. И това е много тежко за всички нас и лично за мен“, се каза в днешното изявление на Костас Караманлис преди да подаде оставката си, предаде БТА, позовавайки се на гръцкото издание „Катимерини“.

„Когато се случи нещо толкова трагично, не е възможно да продължим така, сякаш не се е случило. В политиката съм от няколко години, но смятам, че съществен елемент на нашата демокрация е гражданите на страната ни да имат доверие в политическата система. Това се нарича политическа отговорност. По тази причина подавам оставката си като министър на инфраструктурата и транспорта. Смятам, че е мой дълг да го направя като минимален знак на уважение към паметта на хората, които така несправедливо загинаха, и да поема отговорност за трайните грешки на гръцката държава и политическа система“, бяха думите на гръцкият министър на инфраструктурата и транспорта.

Поводът за оставката е трагедия от вчера късно през нощта, когато пътнически влак се сблъска с идващ насреща товарен влак в Североизточна Гърция, малко преди долината Темпе (или Темби) между планините Олимп и Оса. Понастоящем починалите в трагичния инцидент са 36, но се смята, че броят може да се окаже по-голям, тъй като все още случаят се разследва.

Броят на откритите ранени е 85 души, от които в болница са настанени 72 души (шестима в интензивно отделение). Общият брой на хората в двата влака е бил 354 (342 пътници и 12 служители, от които двама са били в товарния влак), информира в електронното си издание в. „Катимерини“.

Караманлис нееднократно изрази своите „скръб и съчувствие“ към семействата на жертвите при инцидента.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук