радев, донев служебен кабинет

Петият служебен кабинет на президента Румен Радев поема управлението на страната. Начело на 101-вото правителство на България застава Гълъб Донев, с което той се превръща в най-дълго управлявалия служебен министър-председател. На церемония държавният глава представи задачите и приоритетите на правителството „Донев 2”.

Структурата на Министерския съвет, с четирима вицепремиери, се запазва. Това са Атанас Пеканов, който управлява европейските средства; Лазар Лазаров, който остава на поста министър на труда и социалната политика; Христо Алексиев – министър на транспорта; Иван Демерджиев – на вътрешните работи.

Единствената рокада е в Министерството на културата, където Найден Тодоров заменя на поста Велислав Минеков.

Основната задача на служебното правителство е да организира петите предсрочни избори за парламент за последните две години.

Президентът поздрави кабинета „Донев 1” за това, че е успял да овладее основните фактори, които генерират инфлацията.

„Нека не се заблуждаваме с постигнатите резултати. Цените на стоките от първа необходимост са инертни и продължават да растат, българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето”, отчете той.

Радев подчерта, че основна задача на правителството е подготовката на честни и прозрачни избори. Тя обаче се усложнявала на фона на промените в Изборния кодекс. „Вярвам, че ще направите всичко, така че гласът на българските граждани да не бъде изкривен”, заяви държавният глава.

„Очаквам решенията, които взимате, да бъдат преди всичко в интерес на българските граждани, да бъдат разумно, ясно обосновани, да водят към нашето достойно европейско бъдеще и да предлагат една добра основа, върху която следващото редовно правителство да стъпи и да продължи с летящ старт”, допълни президентът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук