България ще изпрати в Брюксел Плана за възстановяване и устойчивост до 15 октомври. Това заяви служебният премиер Стефан Янев след поклонението „Тракийска памет“ в град Маджарово.

„Предизвикателствата са много. Предприели сме необходимите мерки, така че той в голямата си част е завършен, остават откритите въпроси на ниво експерти, надявам се да бъдат решени в рамките на следващата седмица. Така най-късно до 15 октомври трябва да имаме готовност да предадем плана“, каза Янев.

Преди дни вицепремиерът по управление на европейските фондове обясни Атанас Пеканов, че липсата на визия в сектор „Енергетика“ спъва изпращането на документа. Той уточни, че България е поела ангажимент през 2035 г. процентът на използваните в страната ни въглища ще е 0 и добави, че в него не е заложено какви ще са стъпките за изпълнението на тази цел.

По думите му енергийната стратегия на България е коментирана от политическите сили в 46-ото Народно събрание. Той припомни, че 2036 г. е записана като крайна дата в национален документ за закриването на въглищните електроцентрали.

„Все още преговаряме с Европейската комисия да увеличим тоз срок, да го отложим, защото въпросът е комплексен, той касае множество хора, заето в тази индустрия.“

Янев коментира и кандидатпрезидентската надпревара за „Дондуков“ 2:

„Не трябва нещо да ни учудва в политическата ситуация и стремежа на определени хора да издигат кандидатури, определени партии да търсят реализация – това е част от нормалната политическа обстановка в една демократична държава. Нещата трябва да се развиват пред очите на хората, да няма впечатление, че нещо се прави зад сцената“.

През 1913 г. край днешния град Маджарово приключва Походът на спасението от българи, тръгнали от Дедеагач. Преследвал ги турски аскер и край Арда са избити 1800 души – жени, деца и старци. Двама български воеводи са защитавали бежанците. Благодарение на тях, са спасени над 20 хил. души, а Маджарово получава името си в знак на признателност към един от тях – Димитър Маджаров.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!