медицински хеликоптер

Обществената поръчка за покупката на шест медицински хеликоптера е прекратена от Министерството на здравеопазването, съобщава „Медияпул“. Причината е, че единственият кандидат в поръчката е дал по-висока оферта от финансовия ресурс, заложен като допустим от възложителя. Проверка на ДЕБАТИ в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ показва, че поръчката е прекратена със заповед на 23 ноември. 

Италианска компанията „Leonardo“, която е и единствен участник в процедурата, е предложила да достави търсеното оборудване срещу сумата 123 363 956 лева без ДДС, при прогнозната стойност на обществената поръчка за закупуването на 6 броя хеликоптери от 102 589 827,80 лв. без ДДС или 123 107 793,40 лв. с ДДС.

Общата стойност на поръчката пък е заложена от възложителя като 135 593 113.22 лв. без ДДС, като това трябва да включва освен самите хеликоптери, и необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ.

На 23 ноември с решение на заместник-министъра на здравеопазването Тома Томов поръчката е прекратена на основание, че единственият кандидат е предложил по-висока от максимално допустимата цена.

Проверка на ДЕБАТИ.БГ в Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) показва и документите за прекратяване на поръчката.

Прекратяване на поръчката за хеликоптери
Кадър: https://app.eop.bg/
Заповед на зам.-министъра на здравеопазването на прекратяване на поръчката
Заповед на зам.-министъра на здравеопазването на прекратяване на поръчката

Интересно е обаче основанието за прекратяване на поръчката – че предложената цена е по-висока от заложената, тъй като в заповедта за прекратяване заместник-министърът на здравеопазването сравнява предложената от компанията цена с цената, заложена единствено за купуване на самите хеликоптери, без нужната техника.

Проверка на ДЕБАТИ в документите по поръчката показва обаче, че компанията предлага в цената от 123 363 956 лева без ДДС да бъде включена доставка на техника в седем различни компонента, сред които специализирано оборудване, инструменти и тестово оборудване, екипировка на летателните и техническите екипажи, медицинските лица и оборудване за спасяване на пострадали лица, компютри, резервни части и консумативи за експлоатация за 300 часа или 1 година от доставката.

Обществената поръчка за покупката на шестте медицински хеликоптера беше обявена през юли от редовното правителство на Кирил Петков, за което изграждането на система за спешна медицински помощ по въздух беше приоритет. Вижте още. 

„За купуване на медицински хеликоптери у нас се говори от години. Обявяването на обществената поръчка е стъпка към едно по-модерно и по-достъпно здравеопазване. Медицинските хеликоптери биха били особено полезни при инциденти и спасителни операции с ранени с планински и трудно проходими райони“, посочи тогава МЗ.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук