Преди заседанието на служебното правителство министрите и премиерът почетоха с минута мълчание паметта на двамата загинали полицаи от Бургас, които се опитаха да препречат пътя на автобус с 47 нелегални мигранти.

„Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница“. Това каза служебният министър-председател Гълъб Донев.

„Миналата седмица МС прие постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 1,5 млн. лв. за ремонт и възстановяване на срязаните участъци от оградата от южната ни граница. Въпреки подозренията за съучастие на представители на системата на МВР в мрежата за трафик на хора, съм убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата ни“, добави премиерът.

По думите му при необходимост ще се търси сътрудничеството и взаимодействието с европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex.

„Всички служби, чиято основна задача, е да гарантират националната сигурност, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти“, посочи Донев.

Той каза още, че е публична тайна, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета.

Служебното правителство добави 460 хил. лева към план-сметката за изборите

Служебното правителство добави още 460 хил. лева към план-сметката за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 2 октомври т.г., обяви в Министерския съвет говорителят на кабинета Антон Кутев.

„Става дума за минималната сума от 460 хил. лева при обща сума от близо 71 млн. лева“, уточни той след края на днешното заседание. Кутев посочи, че средствата ще отидат за изплащането на заплати и осигуровки на общо 99 980 членове на 12 596 общински избирателни комисии.

„Това са пари, които се разпределят по общините, за да се изпълнят разходите за заплати и осигуровки. Това е докладът, който касае план-сметката за изборите. Няма нищо, което да буди съмнения или някакви неясноти“, каза още Кутев.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук