Юбер

Незряща американка осъди Uber на 1,1 млн. долара за дискриминация от шофьори. Делото е заведено от Лиза Ървинг. Според нея шофьорите на Uber са й отказали пътуване 14 пъти. В някои случаи те я обиждали или отправяли претенции, защото тя искала да вземе куче водач със себе си в колата.

Арбитражен съд се застъпи за жената

рбитражен съд в Сан Франциско осъди Uber да плати на жителка на града 1,1 милиона долара компенсация за дискриминация от страна на шофьори, съобщи Би Би Си. Американката се оплака, че таксиметровите шофьори отказват да я вземат заради нейната слепота.

Шофьор ялъже, че са стигнали и я оставя сама през нощта на пътя

При един от случаите, каза Ървинг, шофьорът я оставил по средата на пътя, лъжейки, че вече са пристигнали по местоназначението си.

Ървинг отбелязва, че поради откази на шофьори се случило така. че е останала сама на улицата посред нощ и по никакъв начин не можела да си тръгне. Сутрин, поради отменени пътувания от шофьори, тя няколко пъти закъсняваше за работа – и в крайна сметка била уволнена.

Uber отказва да поеме отговорност за шофьорите си

В делото си Ървинг се позовава на дискриминация от страна на службата. Представители на Uber от своя страна настояха, че компанията не носи отговорност за случилото се, тъй като шофьорите действат като нейни подизпълнители, а не като щатни служители.

Само че арбитражният съд, който разгледа иска със съгласието на двете страни в конфликта, застана на страната на Ървинг. Сега компанията трябва да й плати над един милион долара.

Първото дело срещу Uber е за кучета водачи

Това не е първото оплакване срещу Uber от слепи хора. Още през 2014 г. Американската федерация на слепите заведе дело срещу Uber с искане шофьорите да превозват и кучета водачи.

През 2017 г. спорът беше уреден извънсъдебно – компанията се съгласи да предаде на шофьорите изискването да пускат кучета водачи в автомобилите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук