ваксинацията

Както всички нови лекарства, ваксините за защита срещу Covid-19, идват с опасения за странични ефекти. Много хора, които са получили първите два вида ваксини, тази на Pfizer Inc. и BioNTech SE и тази на Moderna Inc., са установили странични ефекти – треска, главоболие и болка на мястото на инжектирането. Тези странични ефекти обикновено изчезват бързо. По-притеснително е, че Норвегия съобщава за смъртни случаи сред възрастни хора със сериозни заболявания след прилагане на ваксината Pfizer-BioNTech. Други ваксинирани са получили сериозна, но лечима, алергична реакция, наречена анафилаксия, съобщават от BLOOMBERG.

 1. Какво се знае за смъртните случаи?

До днес, 18 януари, има информация за 33 смъртни случая сред около 42 000 души, получили ваксината Pfizer-BioNTech в Норвегия, където властите са дали приоритет на имунизацията на жителите на домовете за възрастни хора. Всички починали са в категорията „75 години +“ (точните възрасти не са посочени от съображения за сигурност) и включват неизлечимо болни пациенти, на които са оставали само седмици или месеци живот. Всички смъртни случаи, настъпили в рамките на няколко дни след ваксинацията, се преглеждат внимателно. Здравните власти в Норвегия твърдят, че няма данни за пряка връзка между 33-те случая и ваксината, която са получили. Според Норвежката агенция по лекарствата всяка седмица средно 400 души умират в домове за възрастни и такива за дългосрочни грижи. Сигурд Хортемо, главният медицински специалист на Норвежката агенция по лекарствата, заяви, че не може да изключи, че често срещаните нежелани реакции към ваксината, като треска и гадене, могат да бъдат потенциално животозастрашаващи при пациенти с тежки основни здравословни проблеми.

 1. Имало ли е смъртни случаи другаде?

В Германия, където над 800 000 души са получили първата от двете дози ваксина Pfizer-BioNTech, Институтът „Paul Ehrlich“ е съобщил за поне седем смъртни случая на възрастни хора малко след ваксинацията. В доклада се посочва, че смъртните случаи вероятно се дължат на заболяванията на пациентите, включително карциноми, бъбречна недостатъчност и болестта на Алцхаймер, а не на инокулацията.

 1. Какви странични реакции са били развити при тези фатални случаи?

Смъртните случаи в Норвегия са свързани с висока температура, гадене и диария – относително чести, краткотрайни ефекти, които някои хора получават след почти всяка ваксинация. Не се очаква реакциите да окажат съществено влияние за по-голямата част от хората. Милиони дози от ваксината Pfizer-BioNTech са приложени в САЩ, Обединеното кралство и някои други страни, без да се съобщава за смъртни случаи вследствие на ваксината, съобщи за австралийския научен медиен център Абрар Чугтай, преподавател по обществено здраве и медицина в Университета на Нови южен Уелс.

 1. Какво е известно за рисковете от ваксината при по-възрастните и тежко болни хора?

Не много. Възможно е често срещаните нежелани реакции към ваксините, които не са опасни за по-младите пациенти да влошат основното заболяване при възрастните хора, казва Щайнер Мадсен, директор на Норвежката агенция по лекарствата, пред The ​​BMJ Medical Journal. Само ограничен брой хора на възраст над 85 години са участвали в големи клинични изпитвания на ваксината Pfizer-BioNTech, съобщи агенцията. Средностатистическият участник в проучването за двете одобрени западни ваксини е в началото на 50-те си години.

 1. Какво се прави вследствие на смъртните случаи?

Норвежкият институт за обществено здраве актуализира своето ръководство за ваксинация Covid-19 с по-подробни съвети за ваксиниране на възрастни хора, които са в лошо физическо здраве. „Сега искаме лекарите да продължат с ваксинацията, но да направят оценка на случаите на многото болни хора, чието основно заболяване може да се влоши от ваксините“, казва Мадсен. Оценката включва обсъждане на рисковете и ползите от ваксинацията с пациентите и техните семейства, за да решат дали имунизацията е разумна или не. Отделно от това Финландия препоръча да не се извършват масови ваксинации на неизлечимо болни пациенти, чието активно лечение е спряно. Причината е, че често срещаните странични ефекти като временна треска могат да ги отслабят.

 1. Какви други сериозни реакции е имало?

Тялото се бори с чуждите организми чрез различни механизми, които включват създаване на защитни протеини, наречени антитела, освобождаване на токсини, които убиват микробите и насочване на някои видове клетки към борба с инфекцията. Понякога обаче усилието за спиране на инфекция може само по себе си да навреди. В редки случаи може да предизвика възпаление и подуване на тъканите вследствие на сериозна алергична реакция, наречена анафилаксия. До 5% от населението на САЩ е имало такава реакция към различни вещества. Може да бъде фатално, ако например дихателните пътища на човека се подуят, макар че смъртните случаи са рядкост. Алергиите към ужилвания от насекоми и храни могат да провокират това състояние, въпреки че лекарствените реакции са най-честата причина за фатални случаи на анафилаксия в САЩ и Великобритания.

 1. Къде е имало алергични реакции вследствие на Covid ваксината?

Според доклад от 6 януари на Американския център за контрол и превенция на заболяванията към 23 декември в страната са потвърдени 21 случая на анафилаксия, свързани с ваксината Pfizer-BioNTech. От тези хора 17 са имали документирана история на алергии, а седем са имали анамнеза за анафилаксия. На 19 декември се споменават и за два такива случая в Обединеното кралство, свързани със същата ваксина, а по-късно през месеца в Израел мъж е претърпял анафилактичен шок един час след ваксинация, според Йерусалим пост. Той казва, че е имал по-рано е изпитвал алергични реакции към пеницилин, пише вестникът.

 1. Анафилаксията била ли свързвана с ваксини и преди?

Да. Такива реакции се появяват около 1,3 пъти на милион приложени дози грипна ваксина. При други ваксини тези случаи са наблюдавани с честота от 12 до 25 на милион дози, въпреки че проучванията не са с особено широк обхват. За ваксината Pfizer-BioNTech Covid, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, процентът към 23 декември е 11,1 на милион дози, което е изключително ниско. Агенцията заяви, че рискът от получаването на ваксината е по-малък от риска от тежък случай на Covid-19.

 1. Колко дълго време има риск от получаване на алергична реакция?

Анафилактичните реакции обикновено се появяват в рамките на минути до часове след излагане на определено вещество, казва Майкъл Кинч, експерт по разработване на лекарства и заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Досега в САЩ забавянето варира от две до 150 минути, като средната стойност е 13 минути, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

 1. Какво се прави по този въпрос?

Великобритания и САЩ препоръчаха на хората, които имат алергии към който и да е компонент на ваксината Covid, да не се ваксинират. Анафилаксията може бързо да бъде овладяна с антихистамини заедно с инжектори на адреналин като Epi-Pen, които забавят или спират имунните реакции, а здравните работници, поставящи ваксината, държат такива лекарства в готовност. Тези вещества обаче не неутрализират полезните ефекти на ваксините. В САЩ здравните работници наблюдават всички, които получават ваксината, поне 15 минути след инжектирането за евентуални признаци на елергична реакция; тези с история на алергични реакции се наблюдават два пъти по-дълго. Хората, които са имали реакции към първата доза ваксина, не трябва да получават втора, според Центъра за контрол и превенция на заболяванията.

 1. Знаем ли какво причинява реакциите?

Това все още не е ясно. Основните притеснения са насочени към две вещества –  полиетилен гликол – химично вещество, което се намира в много храни, козметика и лекарства – и липидни наночастици, които капсулират транспортната РНК, генетичен компонент във ваксините, според Ерик Топол, експерт по клинични изпитвания и директор на Изследователски транслационен институт „Scripps”. Полиетилен гликолът и преди е бил свързан с няколко случая на анафилаксия. След като причината бъде ясно установена, е възможно ваксините срещу КОВИД-19 да бъдат дори по-безопасни, отколкото са сега, каза Топол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!