Борис Бонев
На снимката: Борис Бонев

Данъците в София са ниски и затова не може да се облагородява. С новия бюджет за София получаваме „още от същото“. Приоритет е всичко, което означава, че нищо не е приоритет. Това заяви общинският съветник от Спаси София Борис Бонев специално за ДЕБАТИ БГ.

Прогнозата на Бонев по повод представения разчет в края на миналата седмица е, че „ще има предложения от опозицията, те ще бъдат отхвърлени и след това ГЕРБ ще ни обвинят, че не сме конструктивни“ Той не е оптимист за преразглеждането му:

Коронавирусът беше благодат за общинските съветници и за това да няма дебат при приемането на важни документи.

Бонев е на мнение, че има лесни начини, чрез които да се повишат приходите в общината и същевремнно да се предложи по-добра инфраструктура и реформи, които всички очакват. Един от тях е увеличение на цената за разрешение за строителство:

Например таксата разрешително за строеж е 10 лв/кв. метър при средна цена на продажба на апартаменти – 2400 лв/кв. Приносът на инвеститорите е под 1%.

Представителят на Спаси София не вижда и предвидени средстава и стратегия за подобряване на кварталите, за сметка на големи инвестиционни проекти. Той смята, че по същия начин седи въпросът и с подобряването на качеството на въздуха – особено на фона на 350 млн. лв., отделени за инсенератор за горене на боклук на 2 км от центъра на града.

Що се отнася до влизането в кварталите, по думите му „по бюджета тази година не си личи, че ще има подобрение на ситуацията. Имаше инициатива за премахване на калните точки в кварталите – за това са отделени 1 милион, което не знам дали ще тигне и за 4, 5 кални точки при стотици“.

Колко процента са собствените приходи на Столична община; ще се реши ли генерално проблемът с Витоша до следващата зима; ще продължи ли замърсяването на града, както и какви трябва да са краткосроните проекти, върху които общината трябва да се фокусира – цялото интервю четете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!