Борис Тодоров (третият от ляво) е бил освободен в края на януари от поста изпълнителен директор на "Академика 2011".

Без много шум е освободен изпълнителният директор на „Академика 2011“. Дружеството стопанисва едни от най-големите спортни обекти в България. Промяната е станала в края на януари, съобщи „Нова телевизия“, управлението попада в ръцете на Елиана Шипковенска. Според не потвърдена информация тя все още не е стъпила в длъжност официално, но това се очаква да стане следващата седмица. Министерството на спорта, което е принципал на „Академика 2011“ до момента не е дало официална информация каква е причината за смяната  на досегашния директор Борис Тодоров.

Последният публикуван финансов отчет на дружеството е за 2017. В него е отчетена загуба от близо 1.6 млн. лева. Капиталът на „Академика 2011“ беше увеличен в края на миналата година до малко над 92.1 млн. лева.

Тодоров се завърна начело на „Академика 2011“ през август 2014 г., след като беше директор на дружеството и при предходното правителство на ГЕРБ. Новият шеф Елиана Шипковенска е била директор „Финансово стопанска дейност“ на друго държавно дружество, стопанисващо значими спортни обекти – „Национална спортна база“.

Деужеството „Академика 2011“ беше основано в края на 2011 след обединение на „Академика 2000“ и „Академика спорт“. В активите му влизат ремонтираните „Асикс арена“ (бившата зала „Фестивална“) и Зимният дворец на спорта, както и стадион „Академик“, на който предстои да бъде правен ремонт. В края на 2016 г. дружеството получи безвъзмездно терена на строящата се „Арена Бургас“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!