На снимката: гл.прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев

Нов еризод във войната на думи между две от най-важните институции настъпи, след като главният прокурор Иван Гешев е получил SMS от президентството, който очевидно го раздразни. Гешев съобщи за това преди началото на днешното заседание на Пленума на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той не оповести точното съдържание на съобщението, но даде да се разбере, че няма да се съобрази с него. От Президентството контрираха, че опитът за свързване с Гешев няма общо с проверката за съпругата на президента, а с шпионския скандал.

Преди днешното заседание на ВСС обвинител номер едно разясни защо е отклонил искане за среща с президента Румен Радев, както и с бизнесмена Валентин Златев.

„Не може главният прокурор да бъде привикван с SMS-си от едно лице, вероятно същия Митко, на когото вероятно президентът Радев вероятно казва да смачка проверката на Антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Отговорът ми беше ясен – посочи главният прокурор – Аз не се срещам с олигарси. Обаждане имах и от – мисля, че … кой беше – как се казваше – Златев мисля, че беше. Аз с такива хора не се срещам! Аз съм обикновен човек и се срещам с обикновени хора. И ме интересуват проблемите на хората! Работата на прокуратурата е да решава проблемите на обикновените хора.“

От Президентството разясниха, че нещата не стоят както ги представя главният прокурор. Опитът на главния секретар на президента да се свърже с Гешев нямал отношение към внесеното от прокуратурата искане за тълкуване на разпоредбите на чл. 103 от Конституцията.

„За действията на прокуратурата президентската институция научи от медиите впоследствие. Отправената покана към главния прокурор за среща с държавния глава е за предоставяне на информация за поредния шпионски скандал преди годишната пресконференция на президента“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Внушенията, че президентът е наредил да се смачка проверка на антикорупционната комисия, са манипулативни и не отговарят на истината.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!