затворени, заведния, ресторанти, помощ

Собствениците на заведения, които са затворени в някои части на България като мярка срещу разпространението на COVID-19, ще искат компенсация от държавата за претърпените загуби, съобщават от БНР.

Национално представените браншови организации на собствениците на заведения утре ще проведат и среща, на която ще решат от тяхна страна да бъдат предприети протестни действия дали в отговор на противоепидемичната мярка.

Ще бъдат поискани и оставките на кметовете, които са предприели действия за затваряне на заведенията на местно ниво, съобщиха още от Сдружението на заведенията.

По техни данни около 120 000 души са заети в бранша и ако не бъде постигнат компромис с властта, то тези хора ще бъдат заплашени да останат без работа и доходи в период на криза.

В нощните заведения работят между 100 и 120 хиляди души, а след повторното затваряне има клубове, които вече няма да отворят било заради икономическия удар, който пандемията нанесе, или заради липсата на сигурност, посочва Емил Коларов от Сдружението на заведенията.

Той коментира още и трудната ситуация, в която се намират всички, които вече са използвали всички свои платени и неплатени отпуски по време на първата вълна, както и на тези, които вече са се възползвали от възможността си да бъдат на борсата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!