Теодора Генчовска и Буяр Османи

Двустранен протокол между България и Република Северна Македония, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка, ще подпишат в София днес първите дипломати на двете държави Теодора Генчовска и Буяр Османи, съобщава БНР. Предвидено е министрите на външните работи Генчовска и Османи да дадат съвместни изявления след официалното подписване.

Това се случва ден след като парламентът в Скопие прие така нареченото „френско предложение“, въпреки съпротивата на опозицията и протестите. Протоколът се подписва по силата на член 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017-та година. В него ще се впишат нови ангажименти, свързани с решаване на историческите спорове.

Днешният протокол конкретизира мерките, с които Скопие да влезе реално в изпълнение на Договора за добросъседство от 2017 г. и на предходния протокол от 2019 г. Разписват се конкретни мерки с конкретни срокове за изпълнение.

Те се отнасят до решаване на историческите спорове, включително промени в учебниците по история, ангажименти за премахване езика на омразата. От изпълнението им ще зависи колко бързо Скопие ще напредва към ЕС. Брюксел ще следи дали това ще се случва.

Пътната карта на френското предложение предвижда Съвета на постоянните представители в Брюксел да одобри преговорната рамка на РСМ като за това гласува и българският представител, след като двустранният протокол между София и Скопие е факт.

Страната ни ще излезе с едностранна декларация, че не признава македонски език. А Съветът ще излезе със съответна декларация, признаваща българското несъгласие.

Следва свикването на първата междуправителствена конференция, с което Албания започва реално преговори за еврочленство, но за РСМ това ще се случи едва след промени в конституцията, в които впише българите като равни на останалите части народи. След като това е факт, ще се свика втора конференция, която ще е същинското начало на преговорите за РСМ. Отварянето и затварянето на преговорни глави изисква единодушно гласуване от Съвета на ЕС. България винаги ще може да наложи вето, ако Скопие не изпълнява мерките от протокола.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук