Скопие парламент

От повече от една година се е превърнало в ежедневие македонците да наричат българите фашисти. Но в истинска новост се превърнаха обвиненията във фашизъм срещу председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която пристигна в Скопие по-рано тази седмица. Тя призова Скопие да направи „решителна стъпка“ към интеграцията в ЕС и подкани парламентаристите да подкрепят предложения документ.

Опозицията я посрещна в заседателната зала с освирквания, викове, плакати и залепи листовка с надпис „Недей!“ на амвона пред нея. Те сравниха ЕС с нацистите.  След откриването на заседанието на трибуната се качи Дафина Стояноска от ВМРО-ДПМНЕ, която заяви, че на Северна Македония не й трябват „нито вътрешни, нито външни окупатори, фашисти, нацисти или терористи“.

На втория ден от дебатите в парламента опозиционерът Тони Джарески изля червена течност върху подиума и каза, че тези, които подкрепят документа, ще извършат „предателство, ще се озоват на бунището на историята“. „Затова нека тази течност ви напомня за кръвта, върху която стъпвате, за жертвите на фашизма и за кръвта на героите, загинали за Македония, която вие осквернявате с действията си”, каза той.

След това депутатът Олга Лозановска, отново от опозицията,  припомни, че „на този ден през 1933 г. нацистите приеха закон за принудителна стерилизация на лица с наследствени заболявания“. „И днес и вчера, вече през 2022 г., дойдоха у нас, в парламента, за да стерилизират нас, македонците“, каза тя, намеквайки за посещението на Урсула фон дер Лайен предишния ден.

СДСМ  поиска извинение от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ „за сравнението на ръководителя на Европейската комисия с нацистите“.

Превърналото се любимо обръщение на македонците към българите, че са „фашисти“ сега се пренесе и към Европейския съюз, и към председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която е германка. Повтарянето на една и съща изтъркана фраза не я превръща в истина. Истеричните антибългарски, впоследствие и антиевропейски нагласи само изострят допълнително напрегнатата обстановка в западната ни съседка и в никакъв случай не са в полза на евроинтеграцията ѝ, а напротив. Шансовете на РСМ да влезе в ЕС изглеждат все по-далечни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук