пътувания България
на снимката: Министерство на външните работи

Сръбският посланик в София Желко Йович е бил извикан във Външно министерство заради антибългарското, на моменти расистко поведение на професора от Университета в Белград Драган Симеунович в телевизионно интервю.

„На 5.02.2021 г. посланикът на Сърбия у нас Желко Йович беше извикан на спешна среща в МВнР с директора на дирекция „Югоизточна Европа“  Деян Катрачев. Повод за срещата бяха изявления на проф. Драган Симеунович, професор във Факултета по политически науки на държавния Белградски университет и и.д. директор на правителствената Академия за национална сигурност. От българска страна бе заявено, че изявленията представляват ярка проява на език, насаждащ трайна ненавист и омраза срещу България и българите. Изтъкнато бе, че подобни публични изявления са напълно неприемливи и са в разрез с добросъседските отношения и приятелството между двата народа. Българската страна очаква адекватна реакция на сръбските власти и институции”, заявиха за БГНЕС от външно министерство.

В телевизионното предаване “Сръбският свят” Симеунович многократно нарича българите „зверове, които избиват всичко пред себе си”.

Симеунович, който преподава политически науки в Правния факултет на Университета в Белград, продължава:

„Българите са известни със своите зверства, които са извършили, където и да стъпят по земята. Германците само избиваха, докато българите и тяхната войска се гавреха жертвите. Те имаха и отряд за изнасилвания. Масово практика е да набиват децата на байонетите от пушките и да изнасилват жените пред очите на близките им”.

„Българите са изкормвали бебета от утробите на бременни жени и след това са ги изгаряли живи”.

„Да не забравяме и българизацията. Те избиваха свещеници и учители в Сърбия и след това въвеждаха българско образование в училищата”, каза още той.

В предаването Симеунович на няколко пъти използва определението „примитивни” за съседните на Сърбия народи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!