Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов загина в опит да покори втория връх на планетата К2. Това трябваше да бъде неговия 11-ти осемхилядник. Тялото му е открито беше транспортирано с хеликоптер на пакистанската армия  от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Българският алпинист падна след неуспешен опит за нощно изкачване на осемхилядника. Инцидентът е станал на слизане от лагер 3 в подножието върха, след като се е скъсало въже.

Българският алпинист бе част от зимната експедиция до върха на втория по големина връх на планетата – К2 (8611 м). Преди дни силният вятър бе отнесъл и една от палатките на българския алпинист.

Последното съобщение в страницата на Скатов, публикувано от екипа му в 19:20 ч. вчера гласи:

Наско благополучно пристигна в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време. Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред. В случай, че Наско се свърже с нас ще се опитаме да актуализираме информацията с която разполагаме.  Кадрите от видеото са направени днес по обяд от базов лагер на К2, в момент в който голяма част от участниците в експедицията се придвижваха от Лагер 2 към Лагер 3, видимо във ветровито време. По прогноза се очаква вечерта да е спокойна.“

Скатов бе изкачил десет осемхилядника, като до Хималайската корона му оставаха само К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

Доскоро К2 беше абсолютно непристъпен при зимния условия, но група непалски алпинисти и шерпи, част от същата експедиция, успя да постигне исторически успех. Възползвайки се от кратък прозорец от хубаво време, което рядко се случва през зимата, до върха достигнаха общо десет души, сред които и известният непалски алпинист Нирмал Пурджа, изкачил всички 14 осемхилядници за 190 дни.

Инцидентът с Атанас Скатов е третият трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук