Всеки собственик на куче над 5 килограма, който разхожда домашния си любимец без повод, ще бъде глобявам с 300 лева, реши на първо четене парламента с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.

Законодателната инициатива за по-строг контрол върху стопаните на четириноги е подета от група народни представители от ГЕРБ, а повод за нея станаха зачестилите инциденти с нападения от пуснати на свобода кучета, които понякога завършват фатално.

„Осъзнаваме, че общественият интерес през последните десет години бе насочен основно към проблема с безстопанствената и бездомни кучета и овладяване на популацията. Така на заден план останаха обществените отношения, свързани с отглеждането, безконтролното пускане и разхождане на кучета“, заяви по време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ, която е сред вносителите.

Според нея предложенията ще повдигнат много въпроси и ще предизвикат широк обществен дебат по темата, в който тя призова да се включат всички заинтересовани страни. По думите и е трябва да бъде подложена на обсъждане и възможността за евентуална забрана за отглеждане на някои породи кучета или въвеждане на лицензионен режим за това.

С гласуваните на първо четене промени на 500 лева се повишава и санкцията за разхождане на кучета в забранените от общините за места, каквито са детските площадки, например. Предвидени са и няколко изключения. Няма да бъдат глобявани собственици, които разхождат любимците си в обособени за това места, извън населените места или ги използват при лов.

Контролът по изпълнението остава задължение на съответната община.

Досега обаче местните администрации се доказаха като неспособни за справяне с този проблем. Доказателство за това са десетките случаи на изядени професори и деца, на множеството разкъсани хора.

В средата на март беше приета Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на България. Досегашната практика за прилагане на общински програми не постигна задоволителни резултати, отчита кабинетът. Явно е обаче, че и новата програма не води до резултат.

Още информация може да прочетете ТУК.

България – европейска страна, в която кучетата редовно ядат хора (ВИДЕО)

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук