Педро Санчес, Испания
На снимката: Педро Санчес

Социалистите на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори. При преброени малко над 50% от бюлетините, партията му получава 126 депутатски места в 350-местния парламент, или почти 30% от гласовете. Испанският премиер-социалист излезе начело в последните проучвания на общественото мнение в неделя в напрегнати общи избори, след които крайнодесните влизат драматично в парламента след десетилетия на ръба на политиката, пише АФП.

Проучване, проведено през последните дни и публикувано при затваряне на избирателните секции в 20.00 часа местно време, сочи като победител премиерът Педро Санчес, но без да има парламентарното мнозинство, необходимо за да състави самостоятелно правителство.

Това означава, че той ще трябва да търси съюзи сред враждебни съперници в политическа среда, която се е разпаднала и фрагментирана след неуспешния опит за обявяване на независимост от страна на Каталуния.

Най-значимото на тези избори е появата на крайнодясната партия Vox, която излезе на сцената през декември в регионалните избори в Южна Андалусия и изглежда, че ще влезе за първи път и в националния парламент. Проучванията сочат, че партията ще вземе повече от 11 процента от гласовете в страна, в която нямаше крайно десни партии, за които да се говори, след смъртта на диктатора Франсиско Франко през 1975 г., което вероятно ще предизвика още по-голяма загриженост по отношение на разрастващото се крайнодясно в Европа.

Социолозите също така предположиха, че консервативната Народна партия ще отбележи един от най-лошите си резултати в историята, тъй като дясноцентристката партия в Ciudadanos и Vox взимат от избирателите им.

Каквото и да се случи, никоя партия не се очаква да достигне почти абсолютно мнозинство в третите избори в Испания за три години и половина.

Ако предсказанията се окажат верни, Санчес и неговата социалистическа партия ще трябва да изградят съюзи с крайнолявата „Подемос“ и евентуално по-малки партии, като каталунските сепаратистки партии, каквото вече се случи през последните 10 месеца.

Висока избирателна активност

След напрегната кампания, избирателната активност беше висока – около 60,75% два часа преди края на вота – в сравнение с 51,21% на парламентарните избори през 2016 г., съобщиха властите. Избирателната активност бе значително по-висока в Каталуния, отколкото преди две години, като нарасна с близо 18% до над 64%.

Със своята ултранационалистична реторика, която се застъпва за „защитата на испанската нация“, Vox ще се нареди на пето място според прогнозите.

Някои анализатори обаче твърдят, че резултатът й може да се окаже по-добър и партията да подкрепи дясно правителство. Може да има много „скрити“ поддръжници на Vox, казват те, които лъжат анкетьорите за политическите си убеждения. Лидерът на Vox Сантяго Абаскал прогнозира, че изборите ще бъдат „исторически“, докато гласува в Мадрид.

Сянка от Каталуния

Основана от Абаскал, бивш член на консервативната Народна партия, със силна позиция срещу феминизма и нелегалната имиграция, Vox увеличи популярността си благодарение на твърдата си линия срещу сепаратистите в Каталуния.

Регионът в североизточна Испания беше сцена на опит за отделяне през 2017 г., който предизвика най-голямата криза в страната от десетилетия и предизвика сериозен проблем в Европа. Оттогава кризата продължава да оказва влияние върху испанската политика.

Санчес беше принуден да свика предсрочни избори, след като каталунските депутати в националния парламент, подкрепящи независимостта, ядосани на процеса срещу техните лидери в Мадрид, отказаха да му окажат необходимата подкрепа за приемането на бюджета за 2019 година.

Дясните партии от своя страна се противопоставиха на Санчес, който е начело на правителството на малцинството, за опитите му да преговаря с каталунските сепаратисти, които все още управляват региона, като го обвиняват, че е предател.

Хронична нестабилност?

Санчес не би трябвало отново да разчита на каталунските сепаратистки депутати в националния парламент, тъй като обвиненията на десните партии са свързани с „враговете на Испания“ по време на управлението му. Но той може да няма друг избор.

Възможен съюз със „Ciudadanos“ не е изключен, дори ако лидерът на партията Алберт Ривера е превърнал свалянето на социалистите от власт в „национален приоритет“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук