Световноизвестният секс терапевт д-р Рут Уестхаймер вярва, че социалните медии имат неблагоприятни ефекти върху поколението на родените от началото на 80-те до средата на 90-те години на миналия век (поколението Y).

90-годишната д-р Уестхаймер каза пред „Сънди Телеграф“, че социалните медии правят представителите на поколението Y самотни и оказват влияние върху способността им да поддържат романтични взаимоотношения.

Известна като „Д-р Рут“ в САЩ, родената в Германия лекарка обяснява, че появата на смартфони и прекомерното използване на социалните медии също потиска социалните умения в реалния живот.

„Много се притеснявам поради самотата“, каза тя пред вестника. „Хората губят изкуството си да разговарят, те постоянно се намират в своите айФони. Виждате, че двойките седят в ресторанти с телефоните си на масата. Това е голям проблем за връзките.“

Тя обясни, че отношенията могат да бъдат много по-трудни за поддържане днес „заради интернет“.

„Това дава на хората неоснователни очаквания, като че очарователен принц ще дойде на кон“, добави тя.

Д-р Рут е широко популярна за многото й книги по темата за секса и сексуалната терапия.

Тя изрази мнението си в момент, когато цифрите, публикувани от Службата за национална статистика, разкриха, че 2,4 милиона възрастни британски жители – от всички възрасти – страдат от хронична самота.

Междувременно едно скорошно проучване, публикувано в сп. „Психологична медицина“, установи, че при самотните от поколението Y има по-голяма вероятност да изпитват проблеми с психичното здраве в сравнение с останалата част от населението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!