Министерство на труда и социалната политика е готово с анализа на предлаганите административни услуги. Очаква се да бъдат облекчени 101 от тях, предоставяни главно от агенциите към министерството. Това отчете министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на пресконференция, на която представи основните приоритети.

От 1 януари 2017-а за 46 от предоставяните услуги ще отпаднат изисквани документи, за 14 услуги изискваните документи ще се обединят, а за 32 документите ще се набавят по служебен път.

Ще отпадне задължението за предоставяне на копие от акта за раждане при предоставяне на семейните помощи за деца. С това ще се облекчат над 600 хиляди семейства.

Ще отпадне и изискването за подаване на уведомление за липса на промяна в условията на труд към Главна инспекция по труда. Сега такива писмени уведомления подават 160 хиляди фирми. За отпускането на интеграционните добавки ще се съкратят сроковете за социална оценка.

Бисер Петков припомни, че по отношение на трудовата мобилност по Черноморието вече са наети 3200 сезонни работници, а от 1 октомври предстои втората стъпка от приетата в управленската програма актуализация на пенсиите. Предстои от 1 октомври 800 хиляди пенсионери да получат увеличение – това води до нарастване на средния размер в изплащаните пенсии.

Другата мярка е свързана с подготовката и старта на проект за осигуряване на заетост в областите от Северозападна България, където безработицата е над два пъти по-висока. По проекта ще бъде предоставена заетост на 830 лица, където безработицата е между 30% и 60%. Проектът е по мярка на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и ще се реализира от 1 септември. Оттогава кметовете на населени места ще могат да осигуряват работа на безработни.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!