Последните социологически данни преди парламентарните избори в Италия, които ще се проведат на 4 март,  показват преднина на дясноцентристката коалиция.

В тази коалиция са партията „Напред, Италия“ на бившия премиер Силвио Берлускони, „Северната лига“ на Матео Салвини и „Италиански братя“ на Джорджи Мелони. Последните двама са кандидати за премиерския пост от своите партии.

Според анкетите дясноцентристката коалиция се радва на подкрепата на 37% от гласоподавателите, но това не би било достатъчно за формирането на кабинет. Според последния избирателен закон за да има кабинет, формиращите го трябва да преодолеят 40-процентната бариера.

Водеща партия в десния блок е „напред, Италия“ на Берлускони с 16%. Въпреки възрастта си – 81 години – и невъзможността да се кандидатира поради съдебната забрана заради присъда по делото в измама на неговата компания „Медиасет“, бившият премиер остава „политич„еска марка“, привличаща гласоподаватели. Съперничещата на „Напред, Италия“ вътре в коалицията „Северна лига“ има подкрепата на 13%, а „Италиански братя“ са най-отзад с 5%

Според наблюдателите рейтингът на всяка от тези дясноцентристки партии поотделно е много по-нисък от този на опонентите им. Сега управляващата демократическа партия – според различни анкети – се радва на подкрепата на между 22,5 и 24,5% от избирателите. Влизайки в коалиция с малки партии, включително „+Европа“ на Ема Бонини, ДП може да разчита на 29,3% от гласовете. Това е повече отколкото анкетите дават на антисистемното Движение 5 звезди, което имам популярност с ниво 28%.

Това са последните допитвания, чиито резултати се публикуват преди вота. През оставащите две седмици обаче може да настъпят промени в резултатите. При анкетите се вижда, че около една трета от избирателите не са направили своя избор за кого ще гласуват. И най-вероятно 10% от тях изобщо няма да отидат пред урните.

Според много наблюдатели решаващо на тези избори ще бъде гласуването в южните райони на Италия, където сили ще мерят десницата и Движение 5 звезди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук