Наско Сираков
На снимката: Наско Сираков

На 30 май 2020г. сагата с акциите на ФК „Левски” приключи. След гласуване във „Фейсбук” страницата на Васил Божков, мажоритарният собственик на „сините” Георги Попов джироса 86,6% от акциите на звездата на отбора Наско Сираков.

Преди тази уж щастлива развръзка, Сираков много искаше да вземе акциите, обещавайки на феновете, че пред „Левски” оттук нататък има светло бъдеще. Сред най-изявените мераклии беше и Тити Папазов, но Божков реши, че Сираков ще бъде по-подходящия собственик.

Няколко дни по-късно стана ясно, че бившият футболист ще даде част от акциите си на Папазов, но ще запази по-големия дял за себе си.

Преди всичко това обаче Сираков твърдеше, че много иска да вземе акциите на отбора и че ще може да се справи с финансовите проблеми на „Левски”.

Здравият разум подсказваше още преди целия този панаир, че Сираков нищо не може да направи, за да спаси клуба от фалит и много хора се питаха дали всъщност не иска само да взима голяма заплата.

Съкращения

Към края на юни Сироков анонсира, че започват съкращения в администрацията на клуба, за да се пестят пари. А преди това той обещаваше, че ще търси носи спонсорства и начини за финансиране.

Но изненадващо вчера Сираков каза:

„В момента ситуацията в ПФК Левски от финансова гледна точка е още по-тежка, в сравнение с деня, когато на пресконференция обявих какви са дълговете на отбора.”

Той благодари на привържениците на отбора, които се грижат за погасяването на дълговете към НАП.

„Те поеха върху себе си тази тежест и до момента се справят прекрасно“, добави Сираков.

Дългове

ПФК Левски има две различни задължения към НАП. Едното от тях е споразумението, според което клубът три години трябва да плаща по около 143 000 лева.

Това са задълженията, поети от привържениците. Другите са текущите дългове, които се трупат от февруари месец насам и са набъбнали доста.

„Имахме разговори с НАП, те проявиха разбиране и ще се стигне до предоговаряне”, отбеляза собственикът на „Левски” и заяви, че неговото убеждение е, че към държавата клубът трябва да е абсолютно изряден.

По думите му не старите задължения са големият проблем за Левски.

„Големият воденичен камък, който дърпа Левски към дъното, са тези задължения, натрупани в последните 4-5 месеца“, каза той и призна, че тази ситуация е трудна за преодоляване, тъй като говорим за сума от около 4 млн. и половина.

Сираков каза, че непрекъснато се среща и разговаря с потенциални спонсори, но, че на този етап „е и близо, и далече от подписването на такъв“. Според него на клуба са нужни няколко спонсори. Ако се появи сериозен инвеститор, който иска да бъде част и от клуба, акциите, „които прехвърлих на Константин Папазов, ще бъдат продадени”.

Самият Папазов преди няколко дни каза, че би продал своя дял акции за 10 милиона и 700 хиляди, които пари да отидат в клуба.

Защо е по-зле сега от преди

„Левски” има огромни финансови затруднения и това вече го знаят и малките деца. Ръководството, феновете и кой ли още не се опитва да спаси клуба от потъване, но засега неуспешно.

И ако до преди няколко седмици вината основно падаше върху бившия вече собственик на клуба Васил Божков, то въпросът кой вълнува всички футболни запалянковци е „защо сега е по-зле”. Не трябваше ли със Сираков нещата да се оправят? Не беше ли това идеята? Кой е виновен сега да е по-лошо от преди?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!