Спешна помощ
На снимката: Катя Сунгарска, говорител на "Спешна помощ"

Цялата система е претоварена, включително и болниците, заявиха тази сутрин от столичната „Спешна помощ“.

Между 470 – 500 са повикванията за 12-часово дежурство към спешните медици. От тях 50 са пациентите с COVID-19, които се преглеждат и остават по домовете си. Между 30 – 40 са пациентите, които се преглеждат и хоспитализират. Това съобщиха от Спешна помощ, които са категорични, че системата е претоварена, както и през есента.

За 7 дни са получени 1482 COVID-сигнала, от тях тези за деца са 129. Вирусът се подмладява, заяви още говорителят на столичната „Спешна помощ“ Катя Сунгарска.

Тя отправи апел към гражданите.

„Моля, пощадете всички, които работят в здравната системата. Спазвайте мерките. Не може да се справим с такъв наплив.“

„Спешна помощ“ е претоварена и от второстепенни обаждания

Освен множеството повиквания, обаждания от второстепенно значение също натоварват системата. Доста пациенти се обаждат по телефона с въпроси за тяхното състояние.

Или пък такива, които са с поставена ваксина да задават въпроси.

Диспечърите приемат по 100 такива обаждания по телефона, съобщиха от Спешна помощ. Оттам призоваха хората да търсят личните си лекари за консултация, а да не задържат диспечърите, които отговарят на телефона за спешни повиквания.

От думите на Сунгарска стана ясно, че броят на екипите на дежурство е между 25 и 35, но въпреки това не достигат в настоящата ситуация. Тя коментира, че дефицитът в Бърза помощ е наличен. Само за една година са изгубили 9 колеги.

Говорителят  на „Спешна помощ“ коментира, че пациенти продължават да прикриват част от симптомите се. Твърдят, че имат сърдечен проблем, а на място се оказва, че са с температура и кашлица. Сунгарска призна, че има и случаи, в които се налага линейката да обикаля лечебни заведения докато се намери свободно легло.

„Случва се от една до втора болница да се отиде, максимум до трета на този етап. Молим се да не се случва друго, което вече сме го гледали“, заяви говорителят на ЦСМП-София.

Заради огромния брой сигнали спешните медици от дневната смяна вчера не са успели да обслужат 110 адреса и те са били оставени на нощната.

„Вече и на нощните смени, които по принцип са малко по-леки при нас, натискът стана огромен“, подчерта Сунгарска.

Сунгарска не можа да каже с колко средно закъснява пристигането на линейката. Тя увери, че полагат усилия да се отзовават бързо и навреме, колкото силите им позволяват. Сигналите се определят по три кода според спешността на състоянието на пациента – червен, жълт и зелен, припомни Сунгарска.

София пред пълен локдаун

Заради сериозният натиск към болниците се очаква в столицата от събота да влезе в сила нов локдаун. Вчера беше разпоредено увеличаване на леглата за ковид-болни във всички здравни заведения на територията на София.

Мярката за пълен локдаун беше предложена на софийския щаб след среща в Министерство на здравеопазването.

„След няколко часов разговор с директорите на големите софийски болници, се стигна до консенсус – към всяка болница в София ще има индивидуален подход, за да се запази балансът за легла за COVID пациенти, както и други пациенти, които имат нужда от друго лечение.“ Това заяви директорът на РЗИ-София вчера.

Той акцентира, че ще има корекция на заповедта, така че всяка една болница ще има конкретен брой легла. Големите болници ще имат над 50%. Частните болници – също толкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук