Евродепутати от различни държави и политически сили отново поискаха по време на дебат в Страсбург България и Румъния да бъдат приети в Шенген. Решение за това на Европейския парламент има още от юни 2011, а Европейската комисия многократно е обявявала, че двете страни трябва да се присъединят към зоната без граници. Решението за това обаче трябва да бъде взето с пълно мнозинство от всички страни от Европейския съюз, а някои държави – например Холандия – не са съгласни.

Евродепутатът Емил Радев каза, че незачитането на решението на двете институции е двоен стандарт:

Г-н Радев, смятате ли, че ще има ефект от този дебат и защо след като още през юни 2011 година Европейският парламент реши, че България и Румъния са готови за Шенген, това не е станало досега?

Не е станало, защото на практика след като изпълнихме всички технически критерии, по чисто политически причини България и Румъния не бяха приети в Шенгенското пространство. Този дебат днес е важен, важна е и декларацията, която успяхме да приемем съвместно с румънската делегация и да разпратим до всички заинтересовани държави членки, които имат отношение към приемането ни в Шенгенското пространство. Важно е да алармираме във всеки един момент, че това е една несправедливост, че това са двойни стандарти и не може по чисто политически причини, след като сме изпълнили всички критерии, да бъдем държани вън от Шенгенското пространство, след като всички европейски институции и държави членки оценяват огромната роля на България по охрана на външната европейска граница. Оценяват това, че на практика сме спрели трафика на хора през Балканския маршрут и че Шенген може да съществува само с много добра охрана на външните граници. Така че се надяваме още веднъж тук, от пленарната зала на Европейския парламент да призовем всички ония, които по чисто популистки причини все още стопират приемането на България в Шенгенското пространство, да преосмислят своите ходове и наистина през следващата година ние да станем пълноправни членове на Шенген.

 Европейската комисия също много пъти изрази абсолютно същото мнение като Парламента. Според Вас неизпълняването на тези решения не е ли проява на двоен стандарт и как може да се избегне?

Разбира се, че това е проява на двоен стандарт, но по чисто политически и вътрешнополитически причини някои държави членки на практика стопираха приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и пак казвам – когато говорим за Европейска солидарност, критериите трябва да са едни, да няма двойни стандарти. След като сме изпълнили тези критерии е крайно време да се покаже на българския народ, че те са пълноправни граждани на Европа, на Европейския съюз и с преки действия чрез приемането на страната ни в Шенген ние да получим доказателство, че не сме втора ръка европейски граждани.

Имате ли подкрепа на ваши холандски колеги?

Имаме подкрепа на евродепутати от всички държави членки от всички политически семейства, включително холандски евродепутати, така че, надявам се, този път гласът на Европейския парламент в подкрепа на членството ни в Шенген да бъде чут и да бъде още една камбана, която да извести, че ние повече няма да търпим двойните стандарти. Надяваме се по време на българското председателство ясно да се предприемат мерки за пълноправното ни членство в Шенген.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук